Nedelja 28.04.2019.
09:35
Vestionline, Tanjug

Gujon: Narod na KiM se ne predaje, Uskrs simbol novog početka

A. Čukić
Arno Gujon

Osnivač Fondacije "Solidarnost za Kosovo" rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je za Božić i Uskrs obično na KiM, ali da je sada u Beogradu zbog zabrane ulaska na Kosovo koju su mu uvele prištinske vlasti.

- Koristim ovu priliku da slavim u Beogradu, gde je atmosfera dobra, ali, naravno, ne može da se poredi s Gračanicom i Visokim Dečanima - smatra Gujon.

On navodi da se i njegovi prijatelji na KiM nadaju već 20 godina da će imati bolje sutra, kao i da imaju jaku veru i da se ne predaju.

- Oni su hrabri i pozitivni, idu napred, ne kukaju. Oni su pravi primer kako treba da se ponašamo kada nam je teško - ističe francuski humanitarac.

On kaže da nema nema novih naznaka kada će mu zabrana iz Prištine biti ukinuta, ali da se nada da će taj problem biti rešen.

Gujon navodi da se obratio svima, dobio podršku Eparhije raško-prizrenske i države, a primljen je i u ambasadi Francuske u Beogradu.

- Znam da je francuska ambasada u Prištini izdala demarš prištinskim vlastima - navodi Gujon.

On ocenjuje da je ova zabrana svakako politička odluka, jer nema razloga da se blokira ulazak humanitarcu koji gradi škole. Ta zabrana ga nije sprečila da se bavi humanitarnim radom, pa je pre nekoliko dana njegova organizacija obnovila tri škole na KiM.

Gujon ističe da su za sedam godina obnovili 34 škole i u to uložili 700.000 evra, zahvaljujući francuskim porodicama koje su donirale novac.

- Sledeće akcije su proširenje farme za krave muzare i letovanje za decu iz srpskih enklava - najavljuje francuski humanitarac.

2024 © - Vesti online