Nedelja 28.04.2019.
08:44
Vestionline, Tanjug

Danas se slavi Uskrs po Julijanskom kalendaru

Pixabay.com
 

Srpski patrijarh Irinej u 09.00 služiće Vaskršnju liturgiju u kripti spomen-hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Ljudi se za ovaj praznik tradicionalno pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Patrijarh je u Uskršnjoj poslanici pozvao da po ugledu na Hrista "zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine".

Patrijarh je pozvao vernike da se u godini u kojoj srpska crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, mole za punoću srpskog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u čestitki za Uskrs istakao da nas vaskršnji praznik, posvećen miru, zdravlju i napretku naših porodica, kao i praznični duh razumevanja i opraštanja, uvek podsećaju na značaj međusobnog poštovanja i uvažavanja, kao i širenja Hristove ljubavi, sloge i mira među ljudima.

Uskrs su čestitali i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković i drugi najviši državni funkcioneri.

Uskrs po starom, Julijanskom kalendaru slave ruska, srpska, gruzinska, konstantinopoljska (cardigradska), grčka, bugarska, jerusalimska i druge pravoslavne crkve. 

2024 © - Vesti online