Subota 27.04.2019.
19:32 >> 21:17h
Vestionline

Uskršnji protest "1 od 5 miliona" u Beogradu: "Srbija se umiriti ne može"

Twitter/KRIK
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

"Srbija se umiriti ne može"

Okupljenima se prvo obratio profesor Ratko Božović, a potom član Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić.

- Moramo da kažemo nešto što se tiče našeg napredovanja u nazadovanju. Imamo situaciju u kojoj vođa stranke, koja dominira našim životima, neće da razgovara. Nema smisla ne voditi dijalog i ne čuti drugu stranu. Kad nema slobode", nema ni istine - rekao je okupljenima Božović.

Lečić je istakao i da su ovi protesti "hrabra odluka srpskog građanstva da digne glavu i usprotivi se nepravdi".

- Ni od koga mi ne zavisimo spolja, ni sa Zapada ni sa Istoka. Zato im nismo važni. I zbog toga mi je čast da sam ovde - rekao je Branislav Lečić.

Građani su nosili transparente "Srbija se umiriti ne može", "Srbija-Vaskrse" na kojem je i uskršnje jaje, kao zastave Srbije.

Posle obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju.

Ovog puta je Slobodan dnevnik Srbije "emitovan" ispred Biblioteke Grada Beograda, a otpočeo je minutom ćutanja za preminulog novinara Dejana Anastasijevića.

Gost Slobodnog dnevnika bio je Mladen Huljić, brat Vuka Huljića za koga se prikupljaju donacije za lečenje u Kini.

Mladen Huljić kazao je da je Vuk ostao nepokretan nakon što je 2017. godine pao na poslu u firmi "Jisk", sa više od tri metra visine. On se zahvalio svima koji pomažu da njegov brat ode na lečenje u Kinu, posle kojeg bi mogao ponovo da prohoda. Svi okupljeni su prethodno zamoljeni da slanjem SMS-a s brojem 631 na 3030 pomognu Vuku Huljiću.

Drugi gost Dnevnika bio je jedan od organizatora protesta Miodrag Simović koji je kazao da je Kalemegdan "akropolj Beograda".

- Gorane Vesiću do Beogradskog akropolja se ide na kolenima, Aleksandre Vučiću do Beogradskog akropolja se ide na kolenima - poručio je Simović.

On je istakao da iako postoji presuda Upravnog suda o zabrani radova na izgradnji gondole, da je vlast pronašla način da tu odluku zaobiđe. "Kada Upravni sud kaže da je to protivzakonito, menja se zakon, tako ova vlast razmišlja", rekao je Simović.

On je dodao da građani ne žele više da se pitaju čiji je Beograd grad.

- Idemo svi zajedno, svi kao jedan do pobede, nema stajanja, Srbija se umiriti ne može - poručio je Simović.

Paljenjem baklji kod spomenika Pobedniku na Kalemegdanu, završen je 21. protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Podsećamo, na prošlom protestu 20. aprila pročitana su imena vanstranačkih eksperata koji bi bili stručni tim za "oslobađanje medija" i stvaranje uslova za "fer i poštene izbore".

Protesti "1 od 5 miliona“ počeli su 8. decembra uz slogan "Stop krvavim košuljama“ a posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicionog skupa u Kruševcu, krajem novembra.

Demonstracije su se potom proširile u više desetina gradova Srbije, između ostalog u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Užicu, Kruševcu i Leskovcu.

2024 © - Vesti online