Petak 26.04.2019.
19:35
Vestionline, Tanjug

Džafari: SAD i EU vode ekonomski terorizam protiv Sirije

EPA/ YOUSSEF BADAWI
Bašar Džafari

Kako je preneo AP, Džafari je to rekao u prestonici Kazahstana Nursultanu, gde Rusija i Turska vode novu rundu pregovora sa sirijskom vladom i opozicijom u cilju pronalaženja mirovnog rešenja u Siriji.

- Ovo je ekonomski terorizam koji eskalira zbog unilateralnih ekonomskih mera - rekao je Džafari, ukazujući da su ekonomske sankcije nelegitimne jer o njima nije doneo odluku Savet bezbednosti UN.

Kako navodi AP, i 12. runda pregovora, koja je okončana danas u Nursultanu, propala je pošto nije postignut dogovor o formiranju komiteta koji bi sačinio predlog novog ustava, što za UN i SAD predstavlja ključni korak u okončanju osmogodišnjeg građanskog rata.

Asošijejted pres javlja da je sirijski predsednik Bašar al Asad uz pomoć Rusije i Irana uspeo da ponovo preuzme kontrolu nad većinom teritorija u Siriji koje su pod kontrolom držali pobunjenici.

Kazahstan je prošlog meseca prestonicu Astanu preimenovao u Nursaltan u čast višedecenijskog lidera te zemlje nedelju danas nakon što se svojevoljno povukao sa funkcije predsednika.

2024 © - Vesti online