Petak 26.04.2019.
17:35
Tanjug, Vestionline

"SAD pokušavaju da osude Asanža na smrtnu kaznu"

EPA/Andy Rain
 

- Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna - naveo je "Vikiliks" na svom nalogu na Tviteru. 

Asanž je portal "Vikiliks" osnovao 2006. godine kako bi mogao da objavljuje poverljive informacije o aktivnostima vlada više zemalja, uključujući SAD, podseća TASS. 

Osnivač "Vilikiksa" našao se 2010. na naslovnicama širom sveta kada je u aprilu objavio snimak pod nazivom "Kolateralno ubistvo", na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters, iz helikoptera u Iraku.

On je objavio i poverljiva vojna i diplomatska dokumenta SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su želele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao drugu, dok je bio u Stokholmu gde je održao predavanje. 

Asanž je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu.

Asanž je, međutim, uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

2024 © - Vesti online