Petak 26.04.2019.
15:42
Tanjug, Vestionline

Vođa grupe "Amerika" osuđen na 25 godina zatvora

pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je optužen za krijumčarenja kokain hidroklorida u Evropu i Severnu Ameriku, preneli su domaći mediji pozivajući se na saopštenje peruanskog tužilaštva.

Pre dve sedmice u Beogradu uhapšena su četvorica pripadnika grupe "Amerika" pod sumnjom da su trgovali drogom, a medju njima je i Veselin Raičević zvani Meda (57) inače rodjeni brat Vojislava Raičevića poznatog kao Voja Amerikanac koji je ranije ubijen.

Jakšiću je ovom odlukom suda ranija kazna od 20 godina zatvora povećana za pet godina na zahtev tužioca za organizovani kriminal Artura Moskueira Kornehoa.

Prema saopštenju peruanskog tužilaštva, Jakšić je nabavljao velike količine kokain hidrohlorida i bio je glavni finansijer međunarodne mreže posvećene ilegalnoj trgovini drogom pod nazivom "Golondrinas" (Gutači).

On je uhapšen u julu 2016. godine tokom operacije specijalne jedinice peruanske policije DIRANDRO.

Osim Jakšića zbog trgovine narkoticima i pripadništva organizaciji krijumčara droge, pod tajnim imenom "Lastavice", osudjeni su Horhe Medina na 35 godina zatvora 
Horhe Medina Gaviljan Jota na 20 godina zatvora, prenose mediji.

Braća Mauro Algumer Vilka Anhel i Valter Algumer Vilka Soni dobila su po 25 godina zatvora kao ljudi u vrhu ove organizacije, a ista kazna izrečena je Hektoru Sotu Kordovi.

Na po 15 godina zatvora osudjeni su i članovi grupe Hesenia Mozo Kvijano, Fredi Emerson Tipe Meza i Migel Anhel Viljanueva Flores.

Mediji prenose da se Jota smatrao vodjom ilegalne trgovine drogom na međunarodnom nivou, budući da je njegova organizacija isporučivala velike količine kokaina transnacionalnim organizacijama.

U Beogradu su nedavno uhapšeni, pored Raičevića i I. A.(60), A. S. (41) i makedonski državljanin A.J. (52). Prilikom hapšenja ove grupe zaplenjeno je dva kilograma heroina.

Put droge praćen je od ulaska u Srbiju iz Bugarske do Beograda.

Grupa "Amerika" navodno postoji već nekoliko decenija, a svrha joj je krijumčarenje narkotika.

2024 © - Vesti online