Subota 27.04.2019.
04:11
Z. Marjanović - Vesti

Akcijaši i u trećem dobu

Z. Marjanović
Drugarska se pesma ori: Veselje posle rada

Stari akcijaši, pojačani podmlatkom, zasadili su 2.500 mladica crnog bora, a onda, kao u stara dobra vremena, kada su bili junaci obnove i izgradnje Jugoslavije, uspešan rad proslavili pesmom i veseljem.

Čuveni akcijaški refren: "Drugarska se pesma ori, pesma koja slavi rad", zamenila je zlatiborska pesma, ali je sve, kako sami učesnici kažu, podsećalo na stara, dobra vremena, kada su na omladinskim radnim akcijama gradili zemlju i sticali prijatelje za sva vremena.

- Posao smo uspešno završili, a atmosfera je bila fantastična, baš kao na radnim akcijama od pre pola veka - kažu veterani, koji su po završetku posla na poljani opleli i "Užičko kolo".

Zadovoljstvo nije krio ni organizator oživljavanja akcijaške tradicije Slavko Pantović, predsednik Udruženja penzionera iz Čajetine. Nekadašnji učesnik brojnih omladinskih radnih akcija bio je srećan što je plan ostvaren, i to lakše nego što je očekivao.

Z. Marjanović
Udarnici: Penzioneri zagrejani za posao

- Iskren da budem, odavno nisam bio toliko srećan kao u vreme održavanja ove radne akcije. Istina, nije to baš omladinska radna akcija, jer je među akcijašima bilo najviše vremešnih penzionera iz Čajetine, Požege i Užica. Srećom, prosek u godinama su nam popravili mnogi mladi iz sportskih klubova, pre svega odbojkaši. Oni su nas podsetili na vremena kada smo mi penzioneri bili mladi akcijaši - priznaje Pantović.

On ističe da normi nije bilo, niti takmičenja da se, kao u vreme omladinskih radnih akcija u SFRJ, one prebace. Na kraju, pobedili su svi, jer su za dan pošumili golet na kojoj će za nekoliko godina nići borovi.

- Deca koja su učestvovala u ovoj našoj radnoj akciji biće srećna tek za nekoliko godina kada budu dolazili ovde i vide novu borovu šumu kojom je oplemenjen Zlatibor. To će im biti najveća nagrada i najlepša uspomena na druženje sa nama starim akcijašima - uveren je vođa čajetinskih penzionera.

Pantović ne krije da je ponosan što je pošumljavanje Tić polja prva radna akcija na Zlatiboru u poslednje tri decenije. Mladi učesnici pamtiće je zauvek, jer je svima njima bila prva u životu. To je, veruje odbojkaški trener Stanko Brašanac, koji je na Tić polje doveo 20 dece, za omladinu najbolja prilika da osete i drugu stranu života.

- Da deca iz kluba nisu imala druge obaveze došlo bi ih i više od ovih dvadesetoro. Ali mislim da je za početak i to dovoljan broj, a uveren sam da je ovo što smo organizovali početak novog talasa radnih akcija - kaže Brašanac.

Z. Marjanović
Valentina Sekulić i Katarina Marić

Na jesen nove akcije

Slavko Pantović, organizator manifestacije na Tić polju, tvrdi da će radnih akcija i akcijaša na Zlatiboru biti sve više i više.

- Zahvaljujući entuzijazmu starih akcijaša, ali i elanom mladih, koji su prvi put doživeli delić akcijaškog života, stvorili smo dobar osnov za nove poduhvate. Već na jesen planiramo novu radnu akciju pošumljavanja, a odmah zatim i narednu sve dok mladi ne preuzmu organizaciju radnih akcija, i to omladinskih. Goleti na Zlatiboru i drugim planinama uvek će biti, a uvek mogu da se nađu poslovi koji će biti korisni za Srbiju - naglašava Pantović.

Devojčice radile i uživale

Među najmlađim učesnicima pošumljavanja na Tić polju bile su Valentina Sekulić i Katarina Marić. Njima je ovo bila prva radna akcija u životu. Ali, uverene su, sigurno ne i poslednja.

- Oduševljene smo atmosferom koja je vladala među akcijašima - šalama, smehom, pesmom, ali i onim što smo uradili. Najlepše smo se osećale na samom kraju dana, kada smo iza sebe ugledale zasađenu golet, koja će za dve-tri godine već ličiti na šumu - kažu Katarina i Valentina.

2024 © - Vesti online