Petak 26.04.2019.
12:21
D. Timarac - Vesti

Podizanje krsta 4. maja

D. Timarac
BIĆE DELO ZA PONOS: Crkva Svetog Luke u Liverpulu

Predanim radom, neimari iz Liverpula privode kraju grube radove na hramu Svetog Luke u Liverpulu. Slogom parohijana, uz pomoć donatora i podrške eparhije i episkopa pristupilo se i pokirvanju krova ovog, sada se već vidi, budućeg velelpnog hrama Srpske pravoslavne crkve. 

D. Timarac
PREDANI NEIMARI: Slavisa Borovina i njegovi graditelji

Koristeći svoje slobodne dane zbog katoličkog Uskrsa, Slaviša Borovina i njegovi radnici su minulog vikenda velikodušno ponudili svoje znanje i iskustvo i "podigli rogove" na hramu, čime je sve pripremljeno za postavljanje crepa. Plan je da se radovi na krovu završe do 4. maja, kada bi na velikoj kupoli trebalo da bude postavljen rukom episkopa Siluana osveštani krst!

Planirano je da se taj svečani čin obavi u prisustvu vernoga naroda iz Liverpula i okoline, koji su se nesebično ugradili u hram svojim prilozima, na što je uprava, zajedno sa njihovim sveštenikom Aleksandrom Milutinovićem, posebno ponosna. 

D. Timarac
NOVA KUĆA VERNIKA: Hor za pevnicom

I dok je kroz otvorena vrata staroga hrama dopirala molitva sveštenika i poj hora, majstori su se očima sporazumevali i podizali potrebne grede postavljajući ih na njihovo mesto. 

- Ne pruža se čoveku puno puta u životu prilika da gradi crkvu. Eto, ja sam imao sreću da sam radio na koledžu Svetoga Save ovde u Sidneju, a, evo, sada dajem i svoj doprinos na izgradnji hrama Svetog Luke - rekao je za "Vesti" Slaviša Borovina. 

Posle kraće pauze i slikanja s radnicima, stigao je i sveštenik koga svi ovde iz milošte zovu otac Aco. Širokog osmeha, nije skrivao svoje zadovoljstvo i sreću zbog obavljenog posla. 

D. Timarac
 

- Eto, Bogu hvala, mic po mic, cigla po cigla i dan po dan, dođosmo i do krova. Srećan sam i zadovoljan, znate da smo ovo sve izgradili bez odlaska u banku i bez zaduživanja. Divan je ovo narod ovde koji zna da prepozna vrednost i potrebu. Ako se sve ovako nastavi, kroz dve-tri godine bi svi radovi mogli da budu završeni. Neka Gospod blagosovi sve ruke koje su na bilo koji način pomogle, 4. maja ćemo podići krst na centralnoj kupoli i verujem da će se dotad obaviti i krovopokrivački radovi. To bi onda, kako kažu graditelji, bilo pola posla gotovo a na pola posla se ne staje - zaključio je otac Aleksandar Milutinović.

Pomaže trudom i znanjem

U vrednoj ekipi neimara bio je i Miloš Pajić.

- Srećan sam i zadovoljan što mogu da svojim trudom i znanjem pomognem da se podigne i učvrsti krovna konstrukcija na koju će ekipa spremna za tu vrstu radova uskoro, daće Bog, postaviti i crep - kazao je Miloš.
 

2024 © - Vesti online