Subota 27.04.2019.
00:02
K. Marković - Vesti

Srbi izbačeni sa parade!

K. Marković
Zabranjeni: Srbi nepoželjni u maršu

- Mi smo došli da predstavljamo naše dedove iz Prvog i očeve iz Drugog svetskog rata. Učešće nam je onemogućeno jer smo Srbi - rekao je Milan Kovačević i apelovao na zajednicu da se organizuje i izrazi protest.

Desetak dana uoči ANZAK marša u Viktoriji podružnica je zvanično obaveštena da je odlučeno da se samo dvojici njihovih članova, borcima Dinarske divizije braći Marku i Tomi Banjaninu, dozvoli učešće u paradi i to u vojnom džipu, u kome su teško uočljivi. Verujući da je reč o nesporazumu, grupa članova podružnice ipak se pojavila na zakazanom mestu. Umesto da stanu rame uz rame sa saveznicima iz ratova i krenu od Flinders železničke stanice do Spomenika Šrajn, ispred njih su stali koordinator marša i desetak policajaca.

Razočarani, članovi podružnice ispoštovali su odluku, ali su najavili protest. Kako kažu za "Vesti", ovim postupkom pogaženo je dostojanstvo srpskih ratnika i palih boraca. Najavili su da će se žaliti organizatoru ANZAK marša, ali i Parlamentu države Viktorije.

Promena programa

Sekretar podružnice Jovan Banjanin pokušavao je do poslednjeg trenutka da izdejstvuje promenu odluke organizatora. On je objasnio da je u zvaničnom magazinu ANZAK organizacije od pre nekoliko nedelja najavljeno učešće podružnice, a u zvaničnom programu polazak je bio predviđen za 10.50. Međutim, potom su ih isključili i odmah su u nekoliko pisama upućene žalbe Robertu Vebsteru, predsedniku Ogranka ANZAK-a za Viktoriju.

- Obavestili smo ih da naša podružnica ima više od dva člana i da nam nije jasno zašto u maršu nema mesta za potomke, već samo za dvojicu pazitelja naših veterana u službenom vozilu - rekao je Jovan Banjanin i okupljenima objasnio da je sramna odluka doneta na sastanku odbora za obležavanja ANZAK dana u Melburnu, koji čine 24 člana, među kojima i oni iz RSL organizacije (za podršku ljudima koji su služili u odbrambenim snagama).

K. Marković
Diskriminacija: Nevenka, Marko, Toma i Jovan Banjanin

"Nismo saveznici"

On je istakao da podružnica nije obaveštena o razlozima, kao i da uprkos obećanju nije poslat izveštaj sa sastanka. Odluka je navodno zasnovana na dokumentu donetom 1993. godine tokom građanskog rata u bivšoj SFRJ.

U tom pismu Ministarstvo za boračka pitanja navelo je da Srbi nisu bili saveznici u Drugom svetskom ratu jer su bili konstitutivni deo Jugoslavije. Banjanin na to postavlja pitanje šta je onda sa Prvim svetskim ratom u kome je Srbija bila saveznik i sa Velikom Britanijom, pa i Australijom i SAD.

- Tek tada su odlučili su da dozvole učešće dvojici naših veterana, Marku i Tomi Banjaninu koji su doživotni članovi RSL organizacije. Tužni smo zbog toga jer među nama ima i drugih veterana, a Srbi su diskriminisani što je veoma ružno - zaključio je Jovan Banjanin.

K. Marković
Ponos: Ilija Čubrilo i Cvijetin Jevtić

Teški fašizam

Nikola Vojvodić je u osudi organizatora ANZAK bio izuzetno oštar.
- Ovim činom mi smo kao narod ocrnjeni i ko zna kad će nas "pomilovati" da opet zauzmemo svoje mesto u maršu. Ovo je delo svetskih moćnika, diskriminacija i teški fašizam - bio je izričit Vojvodić.

Kao da smo teroristi

Ilija Čubrilo odavno učestvuje u maršu, ali kaže da se ovog puta osećao poraženim.
- Zar ovo da se ovo dogodi posle četiri decenije postojanja naše organizacije, i to bez objašnjenja? I još su izveli policiju pred nas, kao da smo teroristi - ogorčen je naš sagovornik.

Idemo pred Parlament
Od kada je registrovana podružnica Cvijetin Jevtić nije propustio učešće u maršu.
- Nikada nije bilo problema. Mi smo verovatno suspendovani zbog nečije žalbe. Treba izaći pred Parlament i žaliti se - odlučan je Jevtić.

Lekcija iz časti u Beogradu

Srbija, za razliku od Australije, zna dostojno da oda počast herojima minulih ratova. Na Vojnom groblju zemalja Komonvelta u Beogradu, uz sve vojne počasti ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart položila je venac pod spomenik palim ratnicima.

Nije izostala ni delegacija Vojske Srbije, ni počasna straža kraj spomenika i venaca predstavnika savezničkih vojski iz oba svetska rata, pa i onih koje su nas napale 1999. godine.

2024 © - Vesti online