Četvrtak 25.04.2019.
23:15
Vestionline, Tanjug

Makron: Francuska se ne nalazi na pogrešnom putu

EPA/Ludovic Marin
Emanuel Makron

- Zapitao sam se da li treba da zaustavimo sve što je urađeno u protekle dve godine, da li smo na pogrešnom putu, ja verujem sasvim suprotno - rekao je Makron danas na konferenciji za novinare, jednoj od retkih kao svoj odgovor na višemesečne proteste "žutih prsluka", prenosi Rojters.

Govoreći o debatama koje su organizovane širom Francuske, Makron je naglasio da su svi oni pre svega "deca Prosvetiteljstva" i da "upravo iz ovih debata, ovih razmatranja, i mogućnosti da suprotstavimo mišljenja jedni drugima...mogu se pojaviti dobra rešenja za zemlju". 

Predsednik Francuske je naglasio da se mora obezbediti bolje funkcionisanje javnih usluga u manjim mestima i da se "mora garantovati pristup za sve zdravstvenim službama i garantovati da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika".

Makron je kazao da želi da ljudi osećaju da su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija vlade.

On je govorio i o penzijama i rekao da vlada planira da poveže najniže penzije sa rastom inflacije.

Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Makron je rekao da želi da je reformiše, jer to više nije meritokratski sistem.

- Nećemo da štitimo "zaposlenja za ceo život" - podvukao je Makron.

2024 © - Vesti online