Četvrtak 25.04.2019.
12:53
Vestionline

Procvat planinske lepotice

Promo
Dejan Ljevnaić direktor Olimpijskog centra Jahorina

Zimska sezona je završena kakvi su Vam utisci?

Iza nas je sigurno najuspješnija zimska sezona u istoriji Olimpijskog centra Jahorina i moram reći da je iza nas jedan pravi olimpijski podvig za koji najveću zahvalnost dugujemo Predsedavajućem predsedništva BiH, gospodnu Miloradu Dodiku koji nas je podržao kada smo tek krenuli sa projektom na Jahorini i kada su Olimpijski centar Jahorina i planina Jahorina bili u nezavidnoj situaciju.

Sistemom za osnežavanje i dobrim pripremnim i infrastrukturnim radovima smo prvi u regionu pustili skijalište u rad čak 29. novembra i imali smo 144 dana skijanja u kontinuitetu što je gotovo 5 meseci. Jahorina trenutno jeste na svom vrhuncu ali moram reći da ovo nije njen maksimum, čak naprotiv, Jahorina je tak na početku svoje putanje koja itekako može ići uzlaznom putanjom. Jahorina ima ozbiljan potencijal, sama činjenica da su na 30 km od nje međunarodni aerodrom i veliki grad plasira je visoko u odnosu na ostale planinske centre, ima odličnu konfiguraciju staza i dobre hotele samo je potrebno raditi. Mi ćemo svake godine nuditi sve bolji kvalitet usluga jer smatram da uz 3 godine ozbiljnog rada i napredovanja možemo govoriti o stabilnosti i tek nakon toga možemo početi govoriti o maksimumu iskorištenja potencijala koji Jahorina poseduje i koji je moguće dostići. Zaključak je da na Jahorini ima još dosta da se radi ali takođe mi smo dokazali da smo spremni na nove projekte i da ćemo raditi sve što je u interesu planine i njenih gostiju. Jedan od boljih poteza tokom ove sezona je prodaja hotela Bistrica te dovođenje investitora koji će uložiti više do 30 miliona eura za izgradnju novog hotela a posebno nas raduje činjenica što se timu koji će raditi hotel Bistrica pridružio i Nikola Avram sa kojim smo imali odličnu saradnju i na Kopaoniku.

Promo
 

Posebno nam imponuje i činjenica da već sada vlada veliko interesovanje za Jahorinu i sledeću zimsku sezonu gde su gotovo svi paketi već rasprodati agencijama te da nam se sve veći broj ski klubova i saveza javlja jer su odlučili da svoje treninge rade upravo na Jahorini.

Dobili ste mnogobrojna priznanja za doprinos u oblasti turizma, doprinos za razvoj privrede i to je svakako potvrda da je Jahorina doživela svoj procvat?

To su u stvari priznanja za moje zaposlene, moj tim i za sve one koji su učestvovali u projektu Jahorine, ne za mene lično, zajedničko priznanje koje nas sigurno i obavezuje da moramo nastaviti da radimo istim tempom i da pokažemo sav potencijal koji Jahorina zaista ima. Naravno da nam imponuje kada se Jahorina pominje u takvom kontekstu kao jedan od pokretača privrede Republike Srpske. Ako u obzir uzmemo podatak da se na Jahorinu u protekloj sezoni samo od skijaša indirektno slilo 125.000.000 KM jasno je koliki potencijal je u pitanju.

Promo
 

Sa završenom zimskom sezonom na Jahorini nisu završena i ulaganja, imate ambiciozan plan za letnju sezonu, šta će se dešavati u narednom periodu?

Planovi su stvarno ambiciozni, pratili smo poslednje dve godine želje skijaša i gde treba brzo reagovati i investirati zbog problema koje Jahorina ima sa vetrom i gužvama na lokaciji Poljice. Odlučili smo da gradimo prvu gondolu na Jahorini koja će biti na lokalitetu gde ima najmanje vetra i uz koju ćemo dobiti još tri ski staze na Jahorini. Ukolko sve bude išlo kako je planirano već od sledeće zimske sezone bi se Jahorina mogla pohvaliti i prvom kabinskom gondolom za prevoz skijaša i posetilaca.

Promo
 

Započeli smo i ozbiljan projekat najdužeg alpin kostera u ovom delu Evrope koji će ići od jezera na vrhu  do podnožja planine, čija će dužina iznositi 2,2 km i predstavljaće sigurno najveću letnju atrakciju na planini. Polaz alpin kostera je u nepsrednoj blizini velikog jezera na vrhu planine koje ćemo takođe ambijentalno urediti sa novim stazama za šetnju, klupama, letnjikovcem i hranilicom za konje. To su za sada prioriteti kada su investicije u planu, pred nama je zaista dosta obaveza i posla koji nas očekuje do početka leta ali se svakako radujemo novim podvizima jer se nadamo da ćemo na taj način usrećiti i obradovati sve ljubitelje planine i planinskog turizma.

Promo
 
2024 © - Vesti online