Četvrtak 25.04.2019.
09:10
Vestionline, Tanjug

OHR poziva Republiku Srpsku da ne uvodi rezervni sastav policije

pixabay.com
 

"Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju zakonodavni postupak u vezi sa zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom nivou i na nivou Federacije BiH, kao i sa međunarodnom zajednicom", navodi se u jučerašnjem saopštenju kancelarije.

Iz OHR su ocenili da je postupcima Banjaluke "pokrenuta negativna spirala nepoverenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha".

"Ne postoji ubedljivo opravdanje za jednostrano uspostavljanje rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi sa migrantima i azilom su ustavna nadležnost državnih tela i njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primer bolje saradnje", stoji u saopštenju OHR-a.

Parlament Republike Srpske podržao je prošle nedelje Nacrt izmena entitetskog zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uvođenje rezervnog sastava policije koja bi trebalo da broji do hiljadu pripadnika. To je obrazloženo potrebom jačanja bezbednosti zbog eskalacije migrantske krize, podseća Hina.

Taj je plan izazvao oštre reakcije u Federaciji BiH. Članovi Komisije za bezbednost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH zatražili su na sednici održanoj u utorak reakciju OHR i najavili da će, u slučaju izostanka odlučnijih mera, i Federacija BiH doneti slične odluke i uvesti rezervni sastav policije.

2024 © - Vesti online