Sreda 24.04.2019.
14:56
Tanjug, Vestionline

Dodik: Važna podrška Irineja pred sastanak s papom Franjom

Tanjug
Milorad Dodik i patriajrh Irinej

Dodik je najavio da će u susretu sa papom Franjom razgovarati o svim mogućim temama.

- I ovde sam, kao što nalaže i moj osečaj da to tako bude, razgovarao sa njegovom svetošću o tim odnosima i porukama koje ću uputiti Papi. Mogli bi da razgovaramo o položaju srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC). Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od njegove svetosti - istakao je Dodik.

On je, podsetivši na odličnu, kontinuiranu zajedničku saradnju između Republike Srpske i SPC, za koju je kazao da je "najvažniji identifikacioni element srpskog naroda", rekao da se ta saradnja ne odvija samo na prostoru RS, već i na prostoru koji pokriva Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), na šta ukazuju "ogromna sredstva u obnavljanju naših crkava".

- Skoriji primer toga je Saborna crkva u Mostaru, gde je gospodin Vučić boravio sa mnom. Obezbedili smo sav neophodan novac da se taj Saborni hram potpuno obnovi i da se na taj način obnovi i pravoslavni verski život u samom Mostaru - naveo je Dodik.

Iskoristio je priliku da poželi građanima srećne uskršnje praznike.

- Čeka nas naš najveći praznik. U Republici Srpskoj već se oseća svečarska atmosfera povodom predstojećeg Uskrsa - zaključio je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej istakao je posle sastanka da je važno da "pomognemo jedni drugima, čineći sve što možemo da probleme koje imamo prebrodimo, a koji nažalost, nisu mali".

Irinej je naglasio da SPC pozdravlja put srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Vatikan.

- Smatram da Katolička crkva i mi jesmo bliski, ima više toga što nas sjedinjuje nego što nas razdvaja. Sadašnji papa je čovek u koga svet ima puno poverenje, i ima puno osobina episkopa hrišćanskog. Mi ga pozdravljamo i drago mi je sve što čujemo o njemu, a ovo će biti jedintvena prilika da predsednik Dodik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču Katoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda - poručio je Irinej.

On je takođe iskoristio priliku da svima čestita Uskrs.

2019 © - Vesti online