Sreda 24.04.2019.
13:24
Tanjug, Vestionline

"Izgradnja kreće do kraja godine, zainteresovano više od 40 kompanija"

Tanjug
 

Prema njegovim rečima, velika su očekivanja od kineskih partnera, a ovim parkom u Borči Srbija postaje glavni tehnološki partner Kine u Evropi.

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivaju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči.

- To otvara izuzetnu perspektivu za srpsku industriju, za srpske inženjere - da ih sačuvamo, da ostanu u Srbiji, i otvara put za razvoj novih tehnologija u Srbiji - rekao je Popovoć u izjavi srpskim novinarima.

Kako je rekao, preko 40 kompanija u Pekingu je već izrazilo zainteresovanost da otvore prozivodne pogone u tom najmodernijem industrijskom parku koji će biti u jogoistočnoj Evropi i da prenesu svoje tehnologije.

- Veoma je važno reći da će IT tehnologije, digitalne tehnologije biti jedan od osnova industrijsko-tehnološkog parka koji će imati i svoje komercijalne delove, kako bi u njemu mogli da budu naučno-istraživački instituti, fakulteti i sve ono što je vezano za industriju - rekao je Popović.

Kako je rekao, planirano je da u narednih 10 godina u parku radi preko 10.000 ljudi direktno, a indirektno će ih biti mnogo više.

Popović je rekao da je Kina prepoznala industrijske parkove kao osnovnu formu za razvoj svoje industrije i poslednjih 20 godina su postali tehnološki i tehnički lider u celom svetu.

Osim što pružaju mogućnost zajedničkog rada svima koji se danas bave savremenim tehnologijama, ovi parkovi omogućavaju konzistentnost svih procesa u proizvodnji, logistici i lancu snabdevanja, naglašava Popović.

- Preferencije koje dobijaju u parkovima nisu ništa drugačije od onih koje se dobijaju u evropskim zemljama kroz subvencije ili neke druge državne pomoći - naveo je ministar.

Kako je naveo, Kina je danas tehnološki lider celog sveta - najnovije tehnologije, od veštačke inteligencije, robotike, prepoznate su od strane svih svetskih kompanija i danas ne postoji nijedan svetski proizvođač robota koji nema svoju proizvodnju u Kini, a svaki drugi robot proizveden u svetu je proizveden u Kini.

- Mi želimo da deo te najsavremenije industrijske tehnološke proizvodnje prenesemo u Beograd. Kineske kompanije su već zainteresovane i industrijsko-tehnološki park u Borči će bit prvo mesto u jugoistočnoj Evropi gde će na savremen, moderan način, tehnološki napredan, moći da se radi u ovom delu sveta - ističe Popović.

Popović je deo delegacije Srbije koju na drugom forumu "Pojas i put" predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

2024 © - Vesti online