Sreda 24.04.2019.
13:41
b92.net, Vestionline

Pacoli: Predsednici država koje su povukle priznanja posetiće Kosovo

EPA//Valdrin Xhemaj
Bedžet Pacoli

Kako prenosi KoSSev pisanje Kohe, kosovski ministar spoljnih poslova je na jučerašnjem sastanku Odbora za evropske integracije kosovske skupštine, prisutnim poslanicima poručio da se ne "uzbuđuju" zbog navoda o povlačenju priznanja, jer "zvanično ne postoji takva odluka i Kosovo ima i dalje 116 priznanja".

On je naveo da informacije o povlačenju priznanja "orkestrira Srbija i odnose se na zemlje koje su male i ekonomski slabe".

- Videćete da ćemo iz baš tih država o kojima se pričalo da su povukle priznanja, imati posete državnika, predsednika tih država. Vrlo brzo će nas posetiti predsednik Gvineje Bisao, predsednik Nigerije - izjavio je Pacoli, prenosi Koha.

- Istina je da su došli neki ljudi u Beograd i nekoliko predstavnika različitih ministarstava različitih država. Male države, vrlo male iz Okeanije, iz Afrike, države - da ne kažem siromašne, ekonomski slabe i videli smo da je pročitan jedan dokument, on nije ništa drugo već jedna prevara koja je učinjena ovim državama. Imamo 116 priznanja, imamo preko 110 verbalnih nota za priznanje. Šest verbalnih nota nije stiglo iz razloga što prema pravilima, nije potrebna verbalna nota - dodao je šef kosovske diplomatije.

Kad je reč o novim priznanjima, rekao je da su bila "otežana zbog geopolitičkih promena na međunarodnom planu".

Uprkos tome, rekao je da je tokom njegovog mandata došlo do dva priznanja, ali nije naveo konkretna imena, navodi Koha.

Taj list navodi i da je u subotu, 20. aprila, na prištinski aerodrom sleteo privatni avion Pacolija u kojem je bio zamenik predsednika Kenije Vilijam Ruto.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nije se oglasilo saopštenjem o ovoj poseti, dok je kosovsko ministarstvo odbrane potvrdilo da je primljen zahtev za “državnim protokolom” i da je zato ceremonijalna garda KBS-a bila prisutna na aerodromu po dolasku zamenika kenijskog predsednika.

Kako KTV saznaje, Ruto je odseo u Pacolijevom hotelu, a sem sa Pacolijem, sastao se i s drugim liderima, među njima i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

2024 © - Vesti online