Petak 26.04.2019.
04:30
Vestionline

Razlozi zašto bi trebalo posetiti Vršac

Youtube.com/kosta babic
Vršac

Pešačenje do slikovitog dvorca koji gleda na grad zaista je upečatljivo za Vršac kao nezaboravni deo izvan grada. Vršac je skroman i kompaktan grad, dom 40.000 stanovnika. Centar grada ima nekoliko elegantnih, tradicionalnih zgrada ispred kojih ćete naći barove i kafiće. Podseća na mnoge vojvođanske gradote. Posebno privlačna zgrada je velika većnica. Svojom neobičnom smeđom i belom bojom, gradska većnica je odličan primer srpske rezervisane elegancije.

Još jedan upečatljiv primer u blizini je i stara zgrada apoteke koja datira iz 18. veka.

Ono po čemu je Vršac poznat jeste što lako možete doći do trgova, parkova i pešačkih ulica. Glavna pešačka zona je Trg Svetog Teodora Vršačkog, kojem cveće daje pravu živost tokom proleća i leta, posebno za one koji sede u obližnjim kafićima. Samo jedan blok odatle udaljen je Ruski park, još jedan ugodan zeleni prostor obložen zgradama.

Još jedna od znamenitosti Vršca je rimokatolička katedrala. Visoki tornjevi zgrade odmah su primetni bez obzira gde se nalazite. Ružičasti prozor i unutrašnjost katedrale su bili mnogo više ukrašeni nego danas.

Posle šetnje po centru grada, valjalo bi videti i Vršački dvorac. Prvi putokazi ka zamku su vidljivi samo kad se popnete do crkve Kapele Kalvarije. Posle crkve, putokazi vas vode pored puta pre nego što vam pruže opcije. Ako pogledate Google mape, videćete put koji vodi dužim putem do zamka, kao i kraću stazu koja se kreće u drugom smeru. Prolazeći u oba smera, preporučuje se da se krene na prljavu stazu. Čak i kad dođete na pola puta do planine, pogledi na grad ostavljaju bez daha.

Vršac se nalazi na Panonskoj niziji koja je nekada bila praistorijsko more, pa se čini da pogled ide u beskraj. Ispred centra grada nalazi se niže podnožje i kapele pored kojih prolazite na putu prema zamku. Da biste došli do Vršačkog dvorca, jednostavno nastavite pored bara i krenite u šumu. Staza je sasvim jasna, a pre nego što shvatite, bićete na parkiralištu dvorca. Samo kratak uspon i vi ste u dvorcu Vršac.

Malen, ali pun detalja, zamak iz 15. veka poznat je i kao Vršačka kula. Sa ruiniranih zidova možete videti prekrasni pogled na grad. Sa vrha je moguće i let paraglajdingom.

2024 © - Vesti online