Sreda 24.04.2019.
00:12
D. Dekić - Vesti

Mito na recept!

M. Karović
Plaćanje iz dva puta: Zdravstveni osiguranici u bolnici

Dr Draško Karađinović iz Udruženja Doktori protiv korupcije kaže da je reč o legalizaciji bakšiša i ističe da ovakva stavka u zakonu prevazilazi zdrav razum.

- Zašto onda sudije, carinici, saobraćajni policajci i drugi koji takođe primaju platu iz budžeta nemaju pravo na legalni bakšiš? - ironično pita Karađinović.

Neverovatno je, prema rečima našeg sagovornika, da lekari koji plate primaju iz budžeta imaju pravo čak i na "bakšiš" od pacijenata, a da im je dozvoljeno da rade i u državnoj i privatnoj službi.

Karađinović podseća da Srbija izdvaja na zdravstvo najviše u regionu, 11 odsto BDP-a, a onda se građanima koji plaćaju to najskuplje zdravstveno osiguranje, dozvoljava i da pride časte lekare poklonima.

Nedavno usvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, smatra ovaj lekar, sadrži sistemsku grešku. On ukazuje da je ta regulativa kopija zakona iz 2005. godine.

Azijska rešenja

- Dozvoljavanjem lekarima da rade u državnoj službi i privatno je legalizovan konflikt interesa i zašlo se u sistemsku korupciju. Dozvoljeni pokloni su još jedan detalj u toj koruptivnosti, pa se pokazuje da se Srbija zakonskim rešenjima vraća u Malu Aziju umesto da teži Evropi - tumači ovaj lekar.

Predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije prof. dr Višeslav Hadži-Tanović začuđen je rešenjem prema kojem se više od 400 evra tretira kao dozvoljena vrednost koju lekar može primiti od pacijenta.

- Treba napraviti razliku između pažnje i korupcije. U bolnicama u Americi u kojima sam boravio, lekari mogu da prime poklone u vrednosti 50 do 100 evra. Sve više od toga mora da se prijavi jer ne sme da se primi. Ili može, ali da se preda zajedničkom dobru - pojašnjava za "Vesti" Hadži-Tanović.

U srpskom narodu je, prema rečima našeg sagovornika, uvreženo mišljenje da lekara treba častiti simbolično, pa se dešava i da ljudi kada privatniku ponesu flašu pića ili buket cveća.

Znak pažnje

- Mislim da tako nešto niko ne može da zabrani pacijentu jer je reč o znaku pažnje. Ali, nije u redu da lekar traži da mu pacijent kupi laptop. Kod nas svega ima, pa i slučajeva da pacijent posle operacije lekaru donese kući ispečeno prase - kaže Hadži-Tanović za "Vesti".

Za primanje novčanog mita, Krivični zakonik predviđa zatvor. Za unapred obećan novac, primljen posle intervencije, propisana je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Ukoliko je novac primljen pre intervencije lekara, kazna može da ide i do osam godina.

Zakon precizira i da je zdravstveni radnik dužan da najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove ukoliko sumnja u sukob interesa ili ispravnost prihvatanja poklona ili usluge.

Gde je opozicija?

Dr Draško Karađinović je začuđen da opozicija u Srbiji nije reagovala na novousvojena zakonska rešenja za koja smatra da će potpuno uništiti državnu službu.

- Oni se bave gondolama i regulatornim telom za elektronske medije, a ne stvarima sa kojima se građani svakodnevno suočavaju i tiču njihovog zdravlja - kaže Karađinović.

Preporuka agencije

Odgovor na kritike struke "Vesti" su pokušale da dobiju u Ministarstvu zdravlja, ali se do zaključenja ovog broja niko nije javljao na telefon predstavnika za medije. U ovom ministarstvu su u objašnjenju medijima istakli da su ispoštovali preporuku Agencije za borbu protiv korupcije.

Kazne za nesavesne

Usvojeni zakoni uvode obavezan redovan skrining pregled. Pacijent koji se neopravdano ne odazove, a kasnije oboli, plaća 35 odsto od troška lečenja.

Uvedena je i naknada od 100 odsto zarade za roditelje teško obolele dece u vreme privremene sprečenosti za rad.

Plate lekara i sestara

Doktor medicine, subspecijalista                       775 evra

Doktor specijalista                                               724 evra

Izabrani lekar, specijalista za decu ili odrasle    670 evra

Viša medicinska sestra                                        417 evra

Glavna sestra                                                        403 evra

Medicinska sestra (opšte bolničko odeljenje)    344 evra

Medicinska sestra (dom zdravlja)                        333 evra

Vozač Hitne pomoći                                               295 evra

 

 

 

 

2024 © - Vesti online