Utorak 23.04.2019.
11:00
Vestionline

Danas je Svetski dan knjige

pixabay.com
 

U Narodnoj biblioteci Srbije organizuje se okrugli sto na temu autorskih prava u Srbiji, a u razgovoru učestvovaće Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, Marko Despotović, samostalni savetnik u Ministarstvu za kulturu i informisanje, Mirko Demić, direktor Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, dr Miloš Konstantinović, književni prevodilac, i Dušan Mijatović, advokat i književnik.

Na tribini će biti reči o autorskim pravima u književnosti, biće dat osvrt na to kako je autorsko pravo regulisano u Srbiji, regionu i svetu, postaviće se pitanje srodnih prava, a posebno aspekata zakona o autorskim pravima, koji najviše utiču na biblioteke, kao i na proces rada u kome učestvuju bibliotekari.

U večernjim časovima biće predstavljeno delo "Superinteligencija" Nika Bostroma u izdanju "Akademske knjige" i razmatraće se šta će se desiti kada se pojavi veštačka inteligencija koja čoveka nadmašuje u opštoj inteligenciji.

Biblioteka grada Beograda pripremila je program "Popustom do učlanjenja, kvizom do nagrade" u okviru koga će svaki posetilac moći da se učlani sa popustom od 50 posto i time steći pravo učešća u kvizu i mogućnost dobijanja nagrada.

U Pozajmnom odeljenju biće otvorena izložba "Knjige o deci i za decu - stara i retka srpska izdanja za decu od 1889 -1944", čiji je autor Srđan Stojančev, a u izlozima i Pozajmnom odeljenju biće i postavka "50 pišem, 202 pamtim" povodom 50 godina od osnivanja Radija 202.

Gradska biblioteka u Novom Sadu tradicionalno organizuje druženje sa poznatim ličnostima, u cilju popularisanja bibliotečke delatnosti, knjige i čitanja. 

Ovogodišnji gost biće Slobodan Vladušić, pisac i esejista, docent na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i on će se družiti sa sugrađanima koji će moći da biraju knjige prema kratkom sadržaju ili zanimljivom citatu u koje će knjige biti umotane. 

Ideja ove kreativne akcije jeste promovisanje knjiga prema sadržaju umesto prema dizajnu korica. 

U holu Gradske biblioteke u Novom Sadu biće postavljena izložba o dvojici velikana svetske književnosti, Viljemu Šekspiru (1564-1616) i Migelu de Servantesu (1517-1616), koji su preminuli 23. aprila, a biblioteka je obezbedila i popust na učlanjenje od 50 posto.

Svetski dan knjige i autorskih prava u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" biće u znaku niza povoljnosti prilikom upisa ili obnove članarine. 

Inicijatorke projekta "Beogradski čitač" će i ove godine povodom Svetskog dana knjige organizovati četvrti po redu "Književni maraton- 24h poezije i proze" ispred skulpture Beogradski čitač u Čuburskom parku na Vračaru (od utorka 23. aprila u 17 sati pa neprekidno do srede 24. aprila 17 sati).

Ispred mikrofona će se smenjivati prozaisti, poete, aforističari, recitatori, dramski umetnici- svih generacija, afirmisani i debitanti... 

Od novina ove godine, organizatori izdvajaju predstavljanje poezije železničara i pesnika Jovice Mitića iz Lapova, koji svojim pesmama (na sva slova azbuke) planira da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, kao i promociju poezije za gluve koju će predstaviti članovi Gradskog saveza gluvih Beograda. 

Mladi recitatori i pesnici podsetiće na stvaralaštvo Grozdane Olujić i Dobrice Erića, a čuće se i snimci Danila Kiša, Isidore Sekulić, Crnjanskog kao i mnogih drugih čiji su glasovi i dela ovekovečeni u zapisima Radio Beograda. 
 

2024 © - Vesti online