Subota 14.11.2009.
09:20
Tanjug

Obama: Veće angažovanje SAD u Aziji

"Iako naša posvećenost ovom regionu počinje u Japanu, ona tu ne prestaje", rekao je Obama u govoru pred 1.500 ljudi u japanskoj prestonici, prvoj stanici u okviru njegove devetodnevne turneje po Aziji.

Obama je pozdravio sve veću ulogu Pekinga na globalnom tržištu, ali je istovremeno ukazao da ubrzani ekonomski razvoj prati povećana odgovornost.

Američki predsednik Barak Obama najavio da se SAD neće tako lako odreći nuklearnog arsenala

"SAD ne žele da ograniče Kinu, niti žele da produbljivanje odnosa sa Kinom znači slabljenje naših bilateralnih odnosa. Naprotiv, uspon jake i napredne Kine mogao bi da bude izvor snage za zajednicu država", rekao je Obama u Tokiju.

Američki predsednik je pozvao države u razvoju da preduzmu "značajne akcije" na smanjenju emisije gasova koji izazivaju globalno zagrevanje, temu koju će, kako se očekuje, pokrenuti tokom posete Kini, koja je pored SAD, jedan od najvećih proizvođača gasova sa efektom staklene bašte

Obama je ponovio svoj poziv za svet u kome neće biti nuklearnog oružja, koji je naišao na aplauz publike u Japanu, jedine države koja je preživela nuklearno bombardovanje.

On je, međutim, rekao da će SAD zadržati nuklearni arsenal dok god to bude potrebno jer ono predstavalja garant odbrane saveznika, uključujući Južnu Koreju i Japan.

Obama je takođe pozvao Severnu Koreju da se vrati razgovorima šest država - dve Koreje, Japana, Rusije, Kine i SAD - o svom nuklearnom programu.

Posle posete Japanu, Obama putuje u Singapur, gde će prisustvovati samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, a nakon toga u Šangaj, Peking i Seul.

Američki predsednik Barak Obama doputovao je u petak u Japan, prvu stanicu svoje prve turneje po azijskim zemljama.

2024 © - Vesti online