Ponedeljak 22.04.2019.
23:57
Vestionline, blic.rs

Grupa koja je sprovela masakr na Šri Lanki do sada je bila poznata po sejanju mržnje

EPA/M.A. PUSHPA KUMARA
 

Sve do sada NTJ je bila poznata samo u Šri Lanki, i to po skrnavljenju budističkih statua 2018, i hapšenju sekretara grupe Abdula Razika 2016. zbog podsticanja rasizma. Lider grupe je Mohamed Zahran o kojem nema mnogo detalja.

Iako je Šri Lanka, ostrvska država u Indijskom okeanu, uništena u građanskom ratlu između vlade i Tamilskih tigrova koji se okončao 2009, ova zemlja ima “mršavu” istoriju militantnog islamističkog nasilja. U građanskom ratu je vlada, predvođena budističkom elitom, savladala pobunjeničke etničke Tamile koji su većinski hinduisti, ali imaju i muslimana i hrišćana.

- Međutim, cilj NTJ nije ustanak – kaže Ana Spekhard, direktorka Međunarodnog centra za proučavanje nasilnog ekstremizma.

Tanjug/AP
 

Umesto toga, grupa teži da proširi globalni džihadistički pokret na Šri Lanku i stvori mržnju, strah i podele u društvu.

- Ovo nije separatistički pokret. Ovde je reč o religiji i kažnjavanju – istakla je Spekhard.

Ona je ukazala da su koordinisani bombaški napadi, na čijoj su meti bila hrišćanska katolička manjina i strani turisti u popularnim hotelima, slični onima koje na drugim mestima izvode militantne islamističke grupe.

- Ti napadi deluju kao da su došli pravo iz ISIS-a, Al Kaide ili džihadističkog udžbenika, jer oni podstiču religioznu mržnju napadima na više crkvi na veliki hrišćanski praznik – objašnjava Spekhard.

Amarnat Amarasingam, istraživač Instituta za strateški dijalog, ukazao je da su nedavna novogodišnja proslava i budistički religiozni događaji protekli bezbedno.

- Da je ovo bila neka lokalna muslimanska teroristička grupa koja želi odmazdu zbog antimuslimanskih napada budista, mislim da bi im meta bila drugačija. Ovde su u napadima targetirane crkve kao i veliki turistički hoteli u prestonici, u kojima se pripremao uskršnji doručak i slično. To ukazuje na koordinaciju i planiranje inostranih grupa - naveo je on na “Tviteru”.

Strahuje se da će masakr na Uskrs podstaći novo sektaško nasilje, a “Indipendent” već prenosi izveštaje o bacanju petrol bombe na džamiju i paljenjem muslimanskih radnji na Šri Lanki.

[Sri Lanka Specijalci upadaju u zgradu]

Nakon što se u javnosti pojavila vest da su obaveštajci javili vlastima još 11. aprila da NTJ priprema opaki plan, Vlada Šri Lanke je potvrdila odgovornost ove grupe za masakr i priznala da su u poslednjih desetak dana tri puta upozoreni na napad, od čega poslednji put deset minuta pre eksplozije. Portparol vlade je dodao da je napad izveden uz pomoć međunarodne mreže. U napadima je učestvovalo sedam bombaša samoubica. Policija je juče uhapsila 13 osoba a pretresi širom ostrva se nastavljaju za ostalima osumnjičenima da stoje iza masakra.

Tamilski tigrovi su bili među prvim grupama u svetu koje su počele da koristi samoubilačke bombaške napade kao uobičajenu taktiku. Tamilski separatisti borili su se protiv etničke većine Sinhalese, koji su dominantno budisti. Njihov konflikt s vladom, započet 1983, okončao se pre deset godina nakon što je ubijen lider Tamilskih tigrova.

Hrišćani i muslimani čine manje od 10 odsto populacije Šri Lanke, koja je većinski budistička.

2024 © - Vesti online