Ponedeljak 22.04.2019.
22:15
srpskainfo.com

Odustati od politike u Bosni je nemoguće

pixabay.com
 

I dok se evropski lideri češće smenjuju, napuštaju političku karijeru, dozvoljavajući mladim ljudima da "sednu na presto" u BiH se oni koji su napustili politiku mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Strani lideri povlačili su se zbog starosti, zbog zasićenja, zbog nekih grešaka, ali i onda kada bi se u partiji pojavio neko bolji od njih.

Povlačenje iz politike u BiH nije opcija ni posle najvećih političkih poraza, ni posle nekoliko decenija političke karijere, a domaći političari ne razmišljaju o povlačenju ni kada politička partija na čijem su čelu doživi totalni krah, piše Srpskainfo.

Zbog svega toga, tvrdi profesor sociologije i politički analitiča Drago Vuković, živimo u vremenu jakih lidera i loših partija.

- Ovo što se kod nas dešava je velika personalizacija politike koja je retko zabeležena u novijoj političkoj istoriji. Politički lideri imaju mnogo odgovornosti koja im se čuva u ladicama i onda kada nisu više lideri, pokreće se pitanje njihove odgovornosti. Tako da u politici ostaju da štite svoje interese - objašnjava Vuković, dodajući da je i u istoriji bilo retko da se neko povuče iz politike, a danas je nezamislivo, prenosi Srpskainfo.

Vuković objašnjava da je povlačenje sa mesta lider gubitak privilegija kojih se naši političari nikada ne odriču, jer ne razumeju da je uspešan lider onaj koji iza sebe ostavi jedu stabilnu partiju, instituciju ili državu.

- Postavlja se pitanje šta će biti za političkim partijama kada njihovi lideri odu sa čela? Potez Mladena Ivanića je bio interesantan, povukao se sa čela partije, mada mislim da se u PDP još uvek dosta toga njega pita – rekao je Vuković.

Da je to što politika u Srpskoj, ali i BiH generalno donosi benefite kao retko gde u svetu glavni razlog nepovlačenja iz nje smatra politikolog Darko Kuzmanović.

- Političari su oslobođeni svake odgovornosti za svoje postupke koji su neretko i kriminalni. Neverovatne priviligije, ekstremno bogaćenje, prihodi koji su po dvadeset i više puta viši od najniže ili prosečne plate u Srpskoj, te razni drugi benefiti samo su neki od faktora koji utiču na postojanje političkih metuzalema kakvi su retkost u svetu, a bili su, kao i kod nas, izuzetno dominantni u bivšem SSSR – objašnjava Kuzmanović.

Kuzmanović dodaje da je suvišno i polemisati o stručnosti i kompetencijama sa kojima u ozbiljnijim državama većina naših političara ne bi mogla postati ni član lokalnog parlamenata ili predsednik mesne zajednice, a ovde su, uz sve to, za svoj nerad ekstremno plaćeni.

- Za to vreme, politički metuzalemi i njihove nešto mlađe kolege, konstantno ponavljaju floskulu „na mladima svet ostaje“ ali je sasvim očigledno da oni imaju drugačiju računicu i mladost drugačije percipiraju. Barem ako pogledamo njihove godine, a neretko i njih same. Upravo zbog toga, trenutno smo tu gde jesmo - u slepoj ulici – zaključuje Kuzmanović.

2021 © - Vesti online