Ponedeljak 22.04.2019.
18:10
Vestionline

Nasmejani đavo - Džek Nikolson

EPA/Paul Buck

Čuveni holivudski glumac rođen je 22. aprila 1937. godine u Nju Džersiju, a postao je svetski poznat 1969. godine zahvaljujući ulozi provincijskog advokata u filmu "Goli u sedlu".

Ostvario je niz značajnih uloga u kojima glumi neurotične autsajdere i buntovne, neprilagođene i asocijalne osobe.

Najpoznatija uloga Džeka Nikolsona, za koju je nagrađen prvim Oskarom, je rola u filmu "Let iznad kukavičijeg gnezda" (1975). Drugog Oskara kao najbolji glumac dobio je 1997. godine za ulogu u filmu "Dobro da bolje ne može biti", reditelja Džejmsa Bruksa, a treća pozlaćena statueta pripala mu je nešto ranije, za sporednu ulogu 1983. godine u filmu "Vreme nežnosti". 

Nominovan je 12 puta za Oskara.

Dobitnik je nekoliko Zlatnih globusa i nagrade BAFTA, za ostvarenja kao što su "Sve o Šmitu", "Kineska četvrt", "Čast Pricijevih" i "Isijavanje".

Glumio je u ostvarenjima velikih reditelja kao što su Miloš Forman, Stenli Kjubrik i Martin Skorseze. Igrao je u brojnim popularnim ostvarenjima, među kojima su "Betmen", "Veštice iz Istvika", "Dvostruka igra", "Vuk", "Idemo na jug" i "Poštar uvek zvoni dva puta".

Poslednji film je snimio 2010. godine, ostvarenje "How Do You Know" i od tada se ređe pojavljuje na velikom platnu, jer, kako navode njegovi menadžeri, bira uloge koje voli da izvodi do "perfekcionizma".

Džek Nikolson je poznat i kao veliki borac protiv nasilja na filmu.

2024 © - Vesti online