Nedelja 21.04.2019.
21:54
rts.rs, Vestionline

Lavrov: NATO neće biti deo ukrajinskih provokacija

EPA/ALI HAIDER
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov je rekao da oni to mogu da podrže moralno i politički.

- Ne vidim situaciju u kojoj brodovi NATO-a učestvuju sa tim avanturistima u vojnim provokacijama. Ne vidim takvu situaciju i, prema informacijama kojima raspolažemo, imam razloga da verujem da NATO odlučuje za sebe - istakao je Lavrov.

Kako je Lavrov primetio predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u novembru 2018. godine, poslao ukrajinske brodove u Kerčki moreuz, pokušao da napravi skandal, pokaže Zapadu kako ga Rusija tretira i zatraži nove sankcije, prenosi Tas.

- Pokušali su, zapravo, da testiraju snagu onih koji obezbeđuju sigurnost Kerčkog moreuza i teritorijalni integritet Ruske Federacije - istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je konstatovao da Konvencija UN o morskom pravu iz 1982. godine, zaista podrazumeva takozvani mirni prolaz kroz teritorijalne vode za sudove strane države, uključujući vojne brodove, ali pod nekoliko uslova.

- Jedan od njih je obavezno ispunjavanje sigurnosnih zahteva. Drugi je da država o čijoj je obali reč ne može dozvoliti da vojni brodovi prolaze kroz njene teritorijalne vode - naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima Rusija je spremna da dozvoli predstavnicima Nemačke i Francuske da se upoznaju sa procesom prolaska brodova kroz Kerčki moreuz.

- Ukoliko su Nemci i Francuzi i dalje zainteresovani da saznaju šta se sve dešava, a ne oslanjajući se na tračeve koje širi ukrajinska strana, dobrodošli su - rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je ideja o lociranju brodova zapadnih zemalja u području Kerčkog moreuza "apsolutno beznačajna priča".

2024 © - Vesti online