Ponedeljak 22.04.2019.
00:12
Đ. Barović - Vesti

Tačijeva sudbina u rukama SAD

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

- Biće podignuta optužnica protiv Tačija i Veseljija, Redžepa Seljimija (poslanika), Dauta Haradinaja, (bivšeg predsednika Srbice), zatim Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta OVK Azema Sulje i drugih ličnosti - naveo je ovaj izvor tvrdeći da se optužnice odnose na zločine i ubistva koji su počinjeni po dolasku Kfora na Kosovo 1999. godine, a da je tužilaštvo obezbedilo svedoke, video-snimke i druge dokaze.

Sagovornici "Vesti" nemaju dileme da bi navedeni trebalo da se nađu na optužnicama, ali kažu da su konkretni slučajevi i dalje u sferi nagađanja.

- Za Tačija i Veseljija postoji dovoljno dokaza uključujući i one koje je dostavila naša država, ali je i dalje nepoznanica ko će se naći na optužnicama. Jedino je tačno da je do sada saslušano nekoliko stotina svedoka i da je Specijalizovano tužilaštvo ušlo u fazu kada bi trebalo da odluči da li će i koga optužiti - kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

Brisanje tragova

Prema njegovim rečima, u slučaju Veseljija najveći problem jeste što je kao šef njihove tajne službe imao mogućnost da prikrije svoje tragove, posebno kad je reč o etničkom čišćenju koje je započeto juna 1999. godine.

- OVK je tada imala grupe za prljave poslove koji su podrazumevali i likvidacije i za to postoje i svedoci. Jedan od njih je Nazin Blaca, koji je priznao da je bio u timu za likvidacije Srba i Albanaca - ističe Drecun i dodaje da bi Tači u najmanju ruku morao biti optužen po komandnoj odgovornosti jer je znao za sve aktivnosti OVK.

Drecun kaže da je trgovina ljudskim organima činjenica na kojoj je izveštaj ranije zasnova i specijalni izvestilac EU Dik Marti. U tom izveštaju Tači je apostrofiran kao vođa Dreničke grupe koja se bavila tim prljavim "poslom".

Haradinajeva čvrsta ruka

Advokat i nekadašnji sudija Okružnog suda u Peći Goran Petronijević smatra da će "spisak optuženih prethodno ažurirati američka administracija".

- Nema sumnje da postoje dokazi protiv Tačija i Veselija, ali sam uveren da će konačna odluka o tome da li će biti optuženi isključivo zavisiti od tajnog dogovora i političke odluke uslovljene voljom Amerike. Sve zavisi od toga koga će SAD podržati na Kosovu u ostvarenju svojih interesa. Da li će to biti Tači kao zagovornik proevropske opcije ili Haradinaja koji zastupa čvrst stav - smatra Petronijević.

Obračun klanova

Danica Marinković nekadašnji je istražni sudija u Prištini koja se do povlačenja srpskih institucija iz pokrajine 1999. bavila većinom slučajeva terorizma. Ona kaže da je licitiranje imenima Tačija i Veseljija veliko iznenađenje.

- Pitanje je da li pominjanje njihovih imena ima veze s istinom ili je reč o obračunu klanova za primat nad svim nelegalnim poslovima kojima se bave svi albanski akteri na političkoj sceni - ocenjuje Danica Marinković.

Prema njenim rečima, osnova za optužnice ima u oba slučaja i to ne samo kada je reč o zločinima nad Srbima.

- I pre dolaska Kfora, OVK-a se obračunavala sa svojim sunarodnicima koji su podržavali legalne organe vlasti ili jednostavno odbijali da ih pomognu novcem. Taj progon je nastavljen i posle rata - kaže naša sagovornica.

Ni Tači ni Veselji nisu bili u predmetima koje je vodila jer nisu ni bili na Kosovu.

- Tači je 1992. godine u odsustvu pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog planiranja i učestvovanja u terorističkom aktu. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud, a on je pobegao iz SRJ i do 1998. ili 1999. se nije vraćao. Prvi njegov pokušaj da pređe neku granicu bio je 1998. kada je odlazio na pregovore u Rambujeu. Tada je zaustavljen na aerodromu na osnovu crvene poternice, ali je pušten posle intervencije državnog sekretara SAD Madlen Olbrajt - kaže Danica Marinković.

Zaseda za policiju

Danica Marinković kaže da je presudom iz 1992. ustanovljeno da je Tači s još trojicom Albanaca učestvovao u zasedi na pripadnike MUP-a Srbije kod pružnog prelaza nadomak Glogovca.

- On je isplanirao, organizovao i s automatskom puškom čekao u zasedi srpske policajce. Srećom, oni tuda nisu prošli. Desetak dana kasnije ponovo su postavili zasedu. Tači tada nije bio u grupi koja je pucala na policajce, ali je isplanirao i organizovao i taj napad - ističe Danica Marinković.

2024 © - Vesti online