Subota 20.04.2019.
14:15
Sputnjik, Vestionline

Na Krimu ponovo napravljeno vino kojim se krstio knez Vladimir

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ponovo je napravljeno antičko vino. Ono se proizvodi od sorte ’hersonski‘, koja je najstarija od otkrivenih autohtonih sorti na Krimu. Upravo ova sorta grožđa se koristila za proizvodnju crvenog vina u antičko vreme - rekao je Sputnjiku Zaharin na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma na Jalti.

Prema njegovim rečima, čokoti ovog grožđa su bili otkriveni u okolini Korsunja (Hersonesa). Zaharin nije isključio da je upravo od ove sorte bilo proizvedeno vino kojim se pričestio knez Vladimir, kada je primao hrišćanstvo 988. godine.

- Mi smo prošle godine imali prvi prinos ove sorte i prvi put od vremena Vizantije proizveli takvo vino. Obnovili smo i antičku tehnologiju proizvodnje vina - ispričao je vinar.

Podsetimo, Međunarodni ekonomski forum na Jalti se tradicionalno održava na Krimu uz podršku administracije predsednika Ruske Federacije. Forum se, kao i prethodne godine, održava u hotelu "Mrija", koji je otvoren na Jalti 2014. godine, a koji je proglašavan za najbolje luksuzno odmaralište na svetu. Forum će trajati do 20. aprila.

2024 © - Vesti online