Subota 20.04.2019.
12:11
Vestionline, Dejli Mejl, blic.rs

Kung fu i skakutanje: Skrivena kamera snimila Asanža u Ambasadi u neobičnim izdanjima (VIDEO)

EPA/Stringer
Džulijan Asanž

Najnoviji snimak pokazuje kako je Asanž je vežbao kung fu, pravio čudne pokrete rukama, dosta je šetao po veoma uskoj kuhinji, a potom je skakutao u mestu neko vreme dok je spremao hranu.

Prethodno je španski list "El Pais" naveo kako je Asanž vozio skejt u sobi, svađao se sa obezbeđenjem i primao poznate ličnosti u posetu.

Nervoza i zdravstveni problemi

"El Pais" piše da je Asanž, praktično od početka bio nepoverljiv prema zaposlenima u ambasadi, ali da ni oni nisu imali poverenja u njega. Jedan od čuvara u novembru 2014. godine napisao je izveštaj tadašnjem ambasadoru Ekvadora u kojem je objasnio da je pronašao aktovku za uređajem za prisluškivanje koja je, kako je tvrdio, viđena u jednoj od soba "koje je okupirao Asanž". Upravo zbog tog nepoverenja, Asanž je imao drugačiji ritam od zaposlenih u ambasadi.

- Budio bi se kasno i odlazio na spavanje u ranim jutarnjim satima, kako ne bi ukrstio puteve sa diplomatskim osobljem u ambasadi - navodi "El Pais".

Vremenom je postajao sve više uznemiren, čak jednom prilikom policajci su morali da uđu u njegovu sobu da bi ga smirili. Zabeleženo je i da se žalio na zdravstvene probleme.

- Kako su godine prolazile, počeo je da vuče noge dok hoda i žalio se na probleme sa vidom zbog toga što je zatvoren. Nije mogao da se dobro fokusira. Doktor je preporučio da gleda u daljinu i ambasada mu je dala još jednu sobu, odakle je mogao da vidi ulicu. Istu ulicu na koju je u četvrtak, protiv svoje volje, izvučen, posle 2.949 dana provedenih u ambasadi - piše "El Pais".

"Ubijao" vreme vožnjom skejta

Španski list je objavio i snimak iz same ambasade, na kojem se vidi kako Asanž vozi skejt u sobi, a zatim se raspravlja sa obezbeđenjem.

Povod za svađu sa obezbeđenjem, navodi se, bila je Asanžova želja da održi sastanak, uprkos protivljenju jednog od članova obezbeđenja.

-  Čuvar je insistirao da posetioci odu, ali su oni to odbili. On je upozorio jednog od njih da se ispred nalazi britanska policija -  navodi "El Pais" ističući da je prag predstavljao granicu između ekvadorske i britanske teritorije, što znači da bi tu Asanž mogao da bude uhapšen.

Na snimku se vidi kako Asanž snima tu scenu, dok čuvar pokušava da mu uzme kameru, a na kraju je došao i ambasador i smirio situaciju, posle čega su gosti otišli.

2019 © - Vesti online