Petak 19.04.2019.
13:44
Vestionline

Velt: Četvrtina migranata u Nemačkoj su iz zemalja Zapadnog Balkana

commons.wikimedia.org/Interrails
Berlin

Njih je prošle godine bilo oko 66.000, dok je taj broj 2015. iznosio samo 13.000, piše nemački Velt, prenosi Dojče vele. Navodi se da su migranti sa Zapadnog Balkana vremenom postali vrlo važni za nemačko tržište.

Najveći deo njih, prema statističkim podacima, dolazi iz Bosne i Hercegovine (32 odsto), Srbije (22 odsto) i sa Kosova (19 odsto), dok iz Makedonije je taj broj manji (14 posto), kao i Albanije (11 posto) i Crne Gore (2 posto).

Pet odsto njih ima neograničenu dozvolu za boravak u Nemačkoj, a svi ostali imaju ograničeni boravak. Kao zanimljiv podatak Velt ističe da u Nemačkoj radi tri puta više muškaraca nego žena sa Zapadnog Balkana.

Povećani priliv migranata, nemački list objašnjava olakšanim ulaskom u zemlju od kada je nemačka vlada 2016. utvrdila nova pravila za radnike iz regiona, koji moraju da ispunjavaju jedan preduslov, to je da imaju konkretnu ponudu za posao i odobrenje Savezne agencije za zapošljavanje.

Ta nova uredba nemačke vlade je ograničenog trajanja do 2020, a glavni razlog za to je da mnogi koji dolaze u Nemačku iz regiona nisu stručna radna snaga, ističe list.

Herbert Briker, šef istraživačkog odeljenja "Migracija" na Institutu za istraživanje tržišta rada (IAB) za Velt kaže da oni koji u Nemačku dolaze da rade najviše se interesuju za građevinsku i ugostiteljsku delatnost.

2022 © - Vesti online