Četvrtak 12.08.2010.
08:00
Tanjug

Modifikovani virus herpesa uništava ćelije raka



Virusni herpes koji se ispoljava izbijanjem sitnih plikova na koži i sluzokoži, najčešće na usnama, pogodio je makar jednom bezmalo svakog drugog stnovnika Britanije, ali se zbog toga niko ne uzbuđeje, jer u velikoj većini ovi plikovi nestaju posle tretmana jevtinim antivirusnim preperatima.


U isto vreme se pokazalo da virus herpesa ne samo što je bezopasan, već može i da bude jako i efikasno sredstvo u lečenju onkoloških bolesti, na primer raka limfnog sistema.


Istina, za te potrebe virus mora da se podvrgne genetskoj modifikaciji, kako bi se iz njegovog DNK odstranili geni koji nemodifikovanom virusu omogućavaju da se "skriva" u ljudskom organizumu.


Onkolozi londonske Kraljevske marsden bolnice su izvršili takvu modifikaciju, a zatim uneli virus u tumor limfnih čvorova na glavi i vratu 17 pacijenata, koji su posle toga ipak podvrgnuti tradicionalnom zračenju i hemoterapiji.


Rukovodilac istraživanja doktor Kevin Harington smatra da su rezultati izuzetni, jer je kod 16 pacijenata tumor iščezao, virus herpesa je jednostavno razorio ćelije raka, praktično bez ikakvih posledica po zdrave ćelije.


U celini gledno, 17 pacijenata nije upečatljiv broj, ali u borbi sa ovom bolešću ceni se svaki čak i mali korak napred, ističu britanski lekari.

2024 © - Vesti online