Subota 20.04.2019.
05:30
Vestionline

Paradajz leči rak jetre

pixabay.com
Paradajz

Zapravo, istraživači u Jean Maier Centru za istraživanje o ishrani ljudi i starenju proučavaju preventivni efekat koji neka hrana može imati na razvoj raka pluća, jetre i debelog creva.

Studija je ispitivala likopen, antioksidant koji daje crvenu boju raznom voću i povrću, pri čemu je paradajz najbogatiji izvor likopena, pored guave, lubenice, grejpa, papaje i slatke crvene paprike, ali u mnogo nižim koncentracijama.

Studija je pokazala da, zahvaljujući ovoj supstanci, unos paradajza pomaže da se smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, dijabetesa i određenih vrsta raka, kao što su rak prostate, pluća, dojke i debelog creva. Jedite samo dva ili tri paradajza ili poslužite sos od paradajza na testeninama dnevno da biste dobili potrebnu količinu likopena. Posebno visok u likopenu je koncentracija zabeležena u prahu paradajza.

Da bi pokazali ova svojstva, naučnici su inficirali miševe karcinogenima jetre, a zatim im je nahranila dijetu koja je uključivala paradajz u prahu, dok drugi nisu i pokazalo se da je prah od paradajza štitio miševe od raka.

2024 © - Vesti online