Petak 19.04.2019.
08:25
Vestionline

Tinejdžerka spaljena jer je prijavila nastavnika za zlostavljanje

Youtube/TN247
Ubijena Nusrat Džahan Rafi (19)

Nusrat Džahan Rafi spaljena je dve nedelje pošto je podnela prijavu u policiji. Njena hrabrost i smrt privukli su veliku pažnju javnosti u Bangladešu i ukazali na ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u toj konzervativnoj zemlji na jugu Azije, navodi BBC.

Nusrat (19) je bila učenica islamske škole u malom gradu Feni, 160 kilometara južno od Dake. Ona je ispričala da ju je profesor pozvao u svoju kancelariju i dodirivao na neprimeren način, ali da je uspela da pobegne.

Mnoge mlade žene i devojke u Bangladešu radije kriju svoja iskustva o zlostavljanju ili uznemiravanju iz straha da bi ih društvo ili porodice mogli osuditi. 

Nusrat je posle napada otišla u policijsku stanicu gde ju je policajac snimio telefonom i ona je ponovila šta se dogodilo. Snimak je dospeo na društvene mreže, a profesor je uhapšen posle njene prijave. Meštani su, međutim, nakon toga izašli na ulice i pozvali lokalne zvaničnike da muškarca oslobode.

Dve nedelje nakon čitavog slučaja, vršnjaci iz razreda namamili su Nusrat na krov škole pod izgovorom da im je jedna prijateljica pretučena. Nekoliko učenika ju je opkolilo zapretivši joj da mora da povuče prijavu protiv profesora, a pošto je ona to odbila, zapalili su je.

Prevezena je u bolnicu gde su doktori otkrili da ima opekotine na 80 odsto tela. Prebačena je u bolnicu u Daku, gde je umrla 10. aprila. Nusrat je uspela da u bolnici identifikuje neke od napadača, a njen brat je to svedočenje snimio telefonom.

"Nastavnik me je dodirnuo. Boriću se protiv ovog zločina do svog poslednjeg daha", rekla je ona.

Nastavnik je i dalje u pritvoru, a policajac koji je snimio devojku u stanici prebačen je na drugo radno mesto.

Posle njene smrti održani su protesti u više gradova zbog načina na koji se tretiraju žrtve seksualnog zlostavljanja u Bangladešu. Policija je uhapsila 15 osoba, od kojih je sedam učestvovalo u ubistvu.

2024 © - Vesti online