Četvrtak 18.04.2019.
18:10 >> 22:56h
J. Milutinović - Vestionline

Zlatna značka obasjala "Vesti"

M. Jovanović
 

Priznanje “Zlatna značka” za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture uručeno je ovogodišnjim dobitnicima  na svečanosti upriličenoj na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu od 1976. godine dodeljuju Кulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Ove godine dodeljeno je 60 priznanja. Dobitnici “Zlatne značke” su i istaknuti umetnici i kulturni aktivisti iz dijaspore čime je još jednom potvrđen jedinstven kulturni i duhovni prostor svih Srba, ma gde živeli. Žiri, na čijem čelu je prof. Milovan Vitezović, naš istaknuti književnik, odluku o dobitnicima je doneo jednoglasno.

S. Mirčić
 

Čestitajući prisutnima, Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice, posebno se osvrnuo na ulogu laureata iz rasejanja rekavši da su oni najistaknutiji ambasadori Srbije i srpske kulture u svetu.

- Ove godine, kao i obično, dobitnici su sa raznih strana sveta, ali svi sjedinjeni u stvaralaštvu, čuvanju kulturne baštine i ljubavi prema svojoj domovini, prema Srbiji – rekao je Ajdačić.

“Značka” je ovog puta zasijala u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Austriji; Crnoj Gori i Republici Srpskoj, ali i širom Srbije, od severa do juga.

2024 © - Vesti online