Ponedeljak 09.08.2010.
10:56 >> 08:28h
Vesti

Srbija ne brine o imovini u bivšim republikama

U državnim preduzećima kažu da su kompletnu dokumentaciju dostavili svim nadležnim institucijama. Sporazum o sukcesiji potpisan je 2001. godine, a poslednja ga je ratifikovala Hrvatska.

Na pitanje kolika je ukupna vrednost srpskih državnih firmi na teritoriji bivše SFRJ, u Direkciji za imovinu Republike Srbije kažu da odgovor na to pitanje još uvek nemaju.

- Mi smo sada upravo u postupku, Povodom formiranja Odbora za pitanje regionalne saradnje, Direkcija je dobila zadatak da izvrši evidentiranje te imovine i mi očekujemo da ćemo imati u narednih mesec dana vrednost imovine na republičkom nivou - rekao je zamenik direktora direkcije, Srboljub Panić.


Podatak da je do novembra 2008. godine, kada je stopirana prodaja imovine hrvatskih, slovenačkih i preduzeća iz Bosne i Hervegovine koja su ranije poslovala u Srbiji, prodato svega 32 firme i to za samo 355 miliona dinara, govori da se naša država odgovornije ponašala prema tuđoj imovini nego prema svojoj.

INA traži odštetu


Naftna kompanija INA tužila je Srbiju za deo imovine "Beopetrola" i štetu procenjuje na 207 miliona evra.

 

Hrvatska država je podržala tužbu, baš kao i u novembru 2008. godine kada su protestovali zbog donošenja uredbe vlade Srbije da se omogući prodaja hrvatskih kompanija sa sedištem u Srbiji.

 

S druge strane, vlasti u Zagrebu su još početkom devedesetih nacionalizovale svu srpsku državnu i privatnu imovinu.


U najvećim srpskim državnim kompanijama kažu da su dostavili kompletnu dokumentaciju i nadležnima u Vladi i Republičkoj direkciji za imovinu, ali niko nije reagovao.


- Mi smo svu dokumentaciju preneli Direkciji za imovinu koja je zaključkom Vlade od 1. decembra 2005. preuzela na sebe vođenje postupka za prodaju železničke imovine u Hrvatskoj - izjavio je direktor direkcije za imovinu ŽTP, Miroslav Jeremić.

2024 © - Vesti online