Četvrtak 18.04.2019.
14:53
Đ. Barović - Vesti

Zbog njega je u Bujanovcu zabranjena "Balkanska međa"

Promo
 

Ovo za "Vesti" tvrdi Zoran Stanković, direktor Koordinacionog tela za jug Srbije, odnosno opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Stanković kaže da su ga nadležni u Bujanovcu obavestili da je direktor Doma kulture mimo njihovog znanja doneo odluku o otkazivanju prikazivanja "Međe", a zatim je otišao na odmor.

- Rečeno nam je da se on trenutno nalazi u inostranstvu, a očekujem da će već sledeće nedelje, po njegovom povratku nadležni organi SO Bujanovac utvrditi sve činjenice u vezi sa ovim događajem i preduzeti zakonom predviđene mere protiv samovolje direktora - naveo je Stanković.

Direktor bujanovačkog Doma kulture Jetmir Ismaili je za prištinsku "Kohu" bio krajnje jasan da je film povukao sa repertoara bioskopa nakon što je pročitao "kritike i radnju filma".

- Jedini razlog za otkazivanje filma je da bi se sprečila mržnja između Albanaca i Srba. Mržnja je prisutna, ali ne želimo da oživi ponovo. Na osnovu kritika koje sam pročitao u filmu nema istine. Grb Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe je zloupotrebljen. Čak su i strani mediji ukazali da film podstiče mržnju - rekao je Ismaili.

Stanković s druge strane to demantuje.

- Lično mislim da prikazivanje tog filma ni na jedan način ne može da naruši međuljdske odnose Srba i Albanaca u toj opštini - kaže Stanković.

Premijera "Međe" bila je zakazana za 15. april, a kada se to nije dogodilo oglasili su se i Miloš Biković i Miodrag Radonjić iz produkcijske kuće "Arhangel studios".

"Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. 'Balkanska međa' šalje poruku o neophodnosti negovanja mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma".

2024 © - Vesti online