Četvrtak 18.04.2019.
15:32
Tanjug

Biljana Srbljanović razgovara sa Uelbekom na Krokodilu

EPA/ANDREU DALMAU
Mišel Uelbek

"Francuski Orvel", kako još zovu Uelbeka - enfan teribl savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice, u petak, 7. juna, u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu, kao i o svom kompleksnom odnosu s Francuskom. 

Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

U petak 7. juna, od 14 do 18 sati u Krokodilovom Centru Mišel Uelbek družiće se sa svojim fanovima i potpisivati knjige. Za prisustvo ovom susretu obavezna je rezervacija.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najzanimljivijih savremenih autora Bojan Babić, kao i slavni filmski i pozorišni reditelj i pisac Goran Marković. 

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, jednog od najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. 

S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. 

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. 

Druge večeri festivala, Lana Bastašić čitaće iz svog prvog romana "Uhvati Zeca", dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca. 

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom "Grand Tour", koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. 

Tokom festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Portugalije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim britanski autor Patrik Makginis, poznata srpska pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. 

I ove godine, festival Krokodil će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu, 8. juna, i nedelju, 9. juna, od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U subotu, 8. juna, u 12 sati Krokodilov debatni program otvoriće razgovor pod nazivom "Neighbors - Facing the present". Rumena Bužarovska, Adrian Kozmin Perta, Gabor Šajn i Lana Bastašić razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma, te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka. 

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14 sati neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije - "Grand Tour".

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala - Deklaracije o zajedničkom jeziku - Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica.

Ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. 

U nedelju, 9. juna, u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić. 

Treću godinu zaredom, festival Krokodil ima i humanitarni karakter. 

Ove godine festival predstavlja humanitarnu akciju "Za bebe superheroje" i pozvaće sve prisutne da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije. 

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju - dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi - dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. 

2024 © - Vesti online