Četvrtak 18.04.2019.
11:58
Vestionline

Katimerini: Turska blokira Skoplje na putu ka NATO?

EPA/Georgi Licovski
 

Oni su optuženi za umešanost u neuspeli državni udar u Turskoj 2016. godini, prenosi grčki list Katimerini.

Kako navodi list, Ankara instistira na ekstradiciji 15 turskih državljana za koje vlasti u Turskoj smatraju da su članovi mreže Fetulaha Gulena, koga vlasti u Turskoj optužuju za organizovanje pokušaja državnog udara.

Ovo pitanje pokrenuo je i turski ministar odbrane Hulusi Akar tokom zvanične posete Skoplju 3. aprila. Takođe, tokom Akarovog boravka na Kosovu, on je podneo zahtev za ekstradiciju i drugih turskih državljana za koje se smatra da su na teritoriji Kosova i da su deo Gulenove mreže.

Katimerini piše, sa svoje strane, da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev odbio zahteve Ankare i dobio podršku za to od strane zvaničnika Evropske unije, koji su takođe pozvali vladu u Skoplju da poštuje ljudska prava ovih 15 turskih državljana.

Međutim, kako navodi Katimerini, makedonska ministarka odbrane Radmila Šekjerinska rekla je u televizijskom intervjuu da je potrebna i Tursa za ratifikaciju protokola o pridruživanju NATO-u.

Ankara takođe od 2016. godine pregovara sa Atinom u vezi sa sudbinom osam vojnika koje Turska optužuje za učešće u državnom udaru, kojima je Grčka odobrila azil. U februaru ove godine, turska državna novinska agencije Anadolija izvestila je da je turska vlada ponudila 5,6 miliona evra za povratak turskih oficira.

2024 © - Vesti online