Četvrtak 18.04.2019.
10:55
Vestionline, Tanjug

Polovina nemačkih kompanija odustaje od Hrvatske?

EPA-EFE/Christian Bruna
 

To je pokazalo najnovije istraživanje Nemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne privredne organizacije u Hrvatskoj, sprovedeno u februaru ove godine među 150 kompanija članica Komore i nekim od vodećih kompanija u Hrvatskoj, piše zagrebački "Večernji list".

Kako se navodi, čak 61 odsto kompanija privrednu situaciju u Hrvatskoj ocenjuje kao lošu, a samo 54 odsto kompanija izjavilo je da bi ponovo izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju. 

Kao najveće prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije kompanije ističu članstvo u Evropskoj uniji, kvalifikovanost zaposleniha, produktivnost i motivaciju zaposlenih i infrastrukturu, dok kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koje postaje sve veći problem svim firmama, pa tako i onima koje su članice Nemačko-hrvatske industrijske komore. 

Prošle godine u Hrvatsku je želelo da ulaže 80 odsto nemačkih kompanija, a sada najverovatnije traže druge zemlje, što pokazuje podatak da je Hrvatska osma među 20 zemalja regiona po poželjnosti za ulaganje.

Iza Hrvatske su samo Rumunija i Bugarska, a ispred sve druge članice EU iz regiona.

2024 © - Vesti online