Ponedeljak 09.08.2010.
02:20
Tanjug

Karić: Zaustavio sam pogrešan režim i podržao Tadića

Bogoljub Karić

"Politički azil sam dobio u više država, i to odavno. Mene svet zna kao uspešnog biznismena. Ti ljudi znaju sve o meni. Amerika mi je takođe ponudila azil. Svi oni znaju razlog mog progona.

Dajući podršku predsedniku (Borisu) Tadiću, trajno sam zaustavio i ogolio pogrešnu nacionalnu politiku jedne vladajuće koalicije", rekao je Karić u intervjuu "Politici".


Karić, koji je iz Srbije otišao početkom 2006. negirao je spekulacije da je kupio azil u Rusko Federaciji.


"Kad bi i zašto kupovali tako nešto oni koji su ostavili trajne belege u Moskvi, Sibiru i po drugim delovima ove prostrane zemlje? Zdanja govore umesto nas.

Centralna banka u Moskvi, koju smo zidali, vredi 350 miliona dolara. Nacionalni trezor oko 500 miliona. Ukupan promet je bio pet milijardi dolara", kazao je on, dodajući da su Karići poslovali u Rusiji još pre Mihaila Gorbačova.


Bogoljub Karić je rekao da je njegov brat Sreten, koji je takođe osumnjičen za nezakonite radnje u vezi sa preduzećem "Mobtel", "zaista bolestan" i da je "njemu politički azil, još 2006.godine, posle prve operacije, dala nama prijateljska država".


Karić negira optužbe za malverzacije u poslovanju "Mobtela", tvrdi da je žrtva zavere i predlaže razgovor sa Ministarstvom pravde.

"Bolje dogovor nego pred sud"


Na konstataciju da su protiv njega pokrenute dve istrage, jednu vodi Specijalni sud, a drugu je pokrenuo beogradski Viši sud i da je najavljeno je da će istrage biti spojene, a potom i napisana optužnica, Karić je rekao da predlaže da Ministarstvo pravde primi njegove branioce i obavi razgovor sa njima.

Na pitanje da li strahuje da će mu imovina u Srbiji biti oduzeta, on je odgovorio da je ubeđen da se "neće ići na tako silovanje pravde".

"Bolji je i najslabiji dogovor od sudskih procesa. To su uobičajene stvari u svetu. Ne kršeći zakonske norme, vode se razgovori oko krupnih procesa, da se izbegnu štete kako za osumnjičene, tako i za državu", naveo je on.


"Advokati imaju sva dokumenta, gde su se sastajali poslovno-politički centri moći i kako su pravili konsenzus oko oduzimanja mojih kompanija, mog hapšenja i likvidacije", kazao je Karić.


Potvrđujući da su Karići tužili državu zbog "Mobtela", Bogoljub Karić je rekao da je na Mobtelu država zaradila više od 3,6 milijardi evra i tvrdi da je iz zemlje morao da ode zbog političkog progona i kršenja ljudskih prava.

Savetuje Amerikance, puni budžet Srbije


Na pitanje čime se ovih godina u inostranstvu bavio, on je rekao da je "bio savetnik jedne američke kompanije za istočnu Evropu".


"Strogo poštujem diskreciju i sve radim u senci, da ne bih kompaniji naneo štetu. Ali, ako bi mi bilo omogućeno da se branim sa slobode, samo za prošlu godinu trebalo bi da prijavim više od 10 miliona evra poreza na primanja. Samo moja poreska prijava donela bi budžetu milionske iznose", rekao je Karić.


Karić je iz Srbije otišao u februaru 2006. Osumnjičen je da je državu Srbiju oštetio za oko 40 miliona evra. Istraga protiv 25 učesnika u aferi "Mobtel", među kojima su i Bogoljubova braća Sreten, Dragomir i Zoran i sestra Olivera Nedeljković, pokrenuta je u januaru 2006.

2024 © - Vesti online