Sreda 17.04.2019.
15:14
Vestionline, b92.net

Albanci zabrinuti zbog zahteva za vraćanje viza

pixabay
Foto: Ilustracija

Reč je o zahtevu holandskog parlamenta za suspenziju bezviznog režima sa Albanijom.

- Postupak holandskog parlamenta je bez presedana, jer koliko je meni poznato, do sada se nije dogodilo da postoji takav zahtev za Zapadni Balkan i naše države. Razume se, to je alarm i mi treba da pošaljemo snažne poruke o organizovanom kriminalu, koji nije zabrinjavajući samo u Holandiji, već i u drugim državama poput Velike Britanije - istakao je Meta, prenela je MIA.

Albanija mora da ima tešnju saradnju sa Evropskom komisijom da se ne bi dogodila situacija koja bi dovela do negativne percepcije o Albaniji, rekao je Meta i dodao da ovaj slučaj govori da se "pojavljuju određene pojave koje mogu biti štetne i ranjive" za njegovu zemlju.

On je upozorio da postoji mogućnost da se Albanija može suočiti sa sličnim odlukama drugih zemalja članica EU.

EPA/ Julien de Rosa
Iljir Meta

- Bitno je da odgovorno reagujemo i prema našim građanima i prema međunarodnim partnerima - rekao je Meta.

Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengenskoj zoni, a u sklopu borbe protiv organizivanog kriminala.

Predlog je usvojen u parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od holandske vlade tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru "vanredne kočnice", koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja.

2024 © - Vesti online