Subota 20.04.2019.
11:00
Vestionline

Pozvao 10.000 birača u kafić!

Vesti
Originalna ideja umalo da propadne: Kandidat Liberalne stranke Šon Osborn

Gazda italijanskog kafića Pane e Latte (Helb i mleko) u naselju Brodvju, na severnom obodu centralne oblasti glavnog grada Južne Australije, Mateo Đordano saznao je za okupljanje na jednom forumu na Internetu.

Čovek je bio u najmanju ruku šokiran činjenivom da je kandidat za Savezni parlament odštampao čak i flajere kojima je pozvao građane da mu se pridruže minulog četvrtka u ovom kafeu. Kako je rekao Đordano u izjavi za ABC televiziju, problem nije mogući broj gostiju, već to što je skup političke prirode.

- Bio sam iznenađen, jer me niko nije konsultovao o tome - kazao je Đordano.

- Mi u kafeu smo uvek spremni da ugostimo ljude, bez obzira koliko ih dođe, ali neki moji stalni gosti imaju drugačije političke poglede, a neki sigurno ne bi bili srećni da znaju da sam navodno podržao vrednosti koje promovišu Liberali. Ja ne želim da budem povezan ni sa jednom političkom strankom. Uostalom, ja sam ovde samo permanent rezident, nemam čak ni pravo glasa u Australiji!

Kada je uvideo svoju grešku, liberalni kandidat Šon Osborn je odlučio da "premesti" skup na obližnji sportski teren. Međutim, gazda kafea Mateo Đordano došao je na drugačiju ideju i pozvao kandidate svih lokalnih streanaka da se okupe u njegovom lokalu tokom kampanje i razgovaraju sa glasačima.

- Vidite, ja sam Italijan i ne znam baš ni kako funkcionišu stvari u politici ovde. Ali, saznao sam da se ovdašnji kandidati nijednom ne okupe na jednom mestu uoči izbora. Evo prilike sada - rekao je Đordano.

Kandidat Laburista Stiv Georganas već je prihvatio poziv da se sretne sa svojim suparnikom Ozbornom u Panne e Latte, uz šoljicu espresa i vruće italijansko pecivo. Kako stvari stoje, Ozborn je prihvatio poziv...

Kandidatkinja Zelenih Barbara Pokok i Antonio Rea iz stranke Ujedinjena Australija su, takođe, pozvani da se pridruže skupu političara i njihovih birača u kafiću nadomak centra Adelajda. Nema šta, originalno mesto za predizbornu debatu...

Prihvaćeno izvinjenje

- U naletu entuzijazmu da budem dostupan lokalnim biračima, prevideo sam da prvo treba da razgovaram s vlasnikom kafea. To sam kasnije uradio i izvinio se, a moje izvinjenje je prihvaćeno. Zahvalan sam i što je gazda lokala i dalje raspoložen da omogući da se kandidati sastanu sa glasačima u njegovom kafeu - istakao je Ozborn.


 

2024 © - Vesti online