Četvrtak 18.04.2019.
05:00
Đ. Janković - Vesti

Kamerom čuvaju istoriju i običaje

Đ. Janković
Uoči premijere: Dobrila i Dobrivoje Pantelić

Dobrivoje je uoči premijere u Loznici rekao da prvi put sada nemaju igrano-dokumentarni film nego su "Da se ne zaboravi" uradili od 13 dokumentarnih priča iz serijala "Razgovori pokraj puta" koji snimaju nekoliko poslednjih godina.

- Nas dvoje stalno tražimo nove i neobične priče koje objavljujemo u serijalu "Razgovori pokraj puta". Mnoge od njih su televizijski gledaoci mogli da vide i na RTS-u. Sa premijerama na Mladence počeli smo pre tačno deceniju i po u Domu kulture sela Zavlaka, ali je ona postala tesna, pa smo se ubrzo premestili u Vukov dom kulture odakle već nekoliko godina kreće naš Putujući festival. Posle Loznice i tri susedne opštine, naš film nastavlja putovanje po Srbiji i trebalo bi da bude prikazan u oko 50 mesta. Nas dvoje volimo ovo da radimo i nastavićemo da snimamo sve dok budemo imali ovoliku podršku i dok nas noge nose - kaže Dobrivoje.

U novom filmu nalaze se priče o životu muškaraca i žena u selima Rađevine, Azbukovice, Jadra i Podrinja koje Pantelići obilaze i koje bi bez njih ostale gotovo sasvim sigurno neispričane.

- Kada smo počinjali mnogi su nas čudno gledali, a sada svi znaju čime se bavimo i ljudi nas sami zovu da dođemo i snimimo neku neobičnu priču iz njihovog okruženja - kaže Dobrila.

Dosad su Dobrivoje i Dobrila Pantelić snimili više od 150 dokumentarnih, etnoloških i igranih filmova i dobili više od 130 nagrada na domaćim i inostranim festivalima. Redovno se njihovi prilozi emituju na RTS, a često i u emisiji "Trezor" i sigurno je da će još dugo snimati i za buduća pokolenja čuvati neobične priče o našim ljudima, običajima i naravima. Da se ne zaboravi.

Lična arhiva
Plakat za film: "Da se ne zaboravi"

Stalno na drumu

Bračni par Pantelić stalno je na drumu. Krstare na četiri točka gotovo svakodnevno nalazeći interesantne ljude i beležeći njihove sudbine, zanimanja ili način života. Kasnije u montaži filma učestvuju svi ukućani, sin Milan, snaja Sandra i unuke Dijana i Tanja pa su oni prava filmska porodica. Inače, slogan festivala je ostao nepromenjen: "Da se prošlost ne zaboravi, da budućnost pamti", a projekcije su besplatne.

2024 © - Vesti online