Sreda 17.04.2019.
09:50
Vestionline

Ne seci drvo sa dušom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ta sila može da bude spasonosna, ali i ubitačna. U naročito obilatim količinama, imali su je, kako se verovalo, narodni i državni glavari, sveštenici i vračari, a i pojedinci koji imaju "zle oči", oni koji mogu nekog da ureknu, ili su dobri sveštenici, za koje narod veli da su "zle kletve, a dobre molitve".

Uz pomoć te sile baja se i vrača, obređuje crna i bela magija. Od nje zavisi plodnost njiva i stoke, napredak cele zajednice koju glavari vode. Tu silu je Vuk Karadžić, sakupljajući i beležeći narodne običaje, dao izraz "duhovna sila".

Prema srpskim verovanjima, duhovnom silom naročito raspolažu zduhači i zmajevi. Ali, i razne domaće životinje, naročito pas, vo, ovan ili petao, mogu imati takvu silu, i ona je, prema pravilu, uvek spasonosna.

Jedino konj može biti i spasonosan, i koban.

Takve religijske zabrane postojale su i u srpskom paganizmu. Sila čijeg se dodira primitivni Srbin plašio i izbegavao je najčešće su bili razni demoni koji stoje iza stvari i pojava, a najviše iza duša pokojnika.

Njihovo raspoloženje prema živima je moglo da bude različito, ali se verovalo, i još se veruje, da je uglavnom nepovoljno.

Lista zabranjenih stvari i pojava u srpskom paganizmu je bila podugačka. Jedno od najčešćih tabua je drvo koje se ne sme poseći. Vuk Karadžić navodi: "U Grblju se pripovijeda da između velikijeh drveta (bukava, rastova, itd.) imaju gđekoja sjenovita, koja u sebi imaju takovu silu da onaj koji ih posiječe odmah umre ili dugo godina do smrti ostane bolestan".

2024 © - Vesti online