Utorak 16.04.2019.
21:15
Đ. Barović - Vesti

Dan sećanja za srpske žrtve

Privatna arhiva
Sastanak predstavnika dva udruženja

- Istog dana kada smo palili sveće i s pijetetom se sećali svih žrtava NATO agresije, organizovana je Smotra srpskog folklora Švajcarske mada sam lično, još u aprilu 2018, najavio da bi za dvadesetogodišnjicu od tog zločina Srbi u Švajcarskoj na jedinstven način trebalo da organizuju pomen žrtvama sramnog bombardovanja jednog naroda. Nedopustivo je da su se za ovako značajan datum preklopila ovakva dva događaja. Bez želje da se sada utvrđuje krivac za takav propust, vrlo je bitno da se takve stvari više ne ponavljaju. Otuda je i naš konstruktivan predlog da 24. mart za Srbe u Švajcarskoj mora biti Dan sećanja na sve srpske žrtve, a posebno stradalu srpsku decu. Tog dana bi to bila jedina i centralna manifestacija naše zajednice - kaže za "Vesti" Spasoje Krivokapić, predsednik Forum srpskih građana Crne Gore iz EU.

Komentarišući način na koji se u Srbiji, ali i širom dijaspore obeležava 78 dana bombardovanja Srbije i Crne Gore, Krivokapić kaže da je nedopustivo ono što se nedavno dogodilo u Kulturnom centru u Parizu.

- Činjenica da neko ukloni slike samo zato što bi mogle da smetaju NATO oficirima je skandal i sramota. Na taj način su ponižene žrtve stradale u u toj sramnoj agresiji, ali i sama država Srbija. Nije jasno da li je to urađeno iz ličnih interesa pojedinaca, nečije nepromišljenosti ili ipak po nalogu stranih mentora. Podsetiću da je u našoj prošlosti uvek bilo petokolonaša, ali njima se danas mora stati na put bez obzira na to ko su i odakle dolaze. Svima mora da bude jasno da se ne živi od srpstva, već za srpstvo - decidan je Krivokapić.

Privatna arhiva
Zvonko Jovanović, Miroslav Jukić, Simo Pavlović, Spasoje Krivokapić i Milo Dubak

Odgovornost za "arhitekte"

Krivokapić kaže da je potrebno da se "arhitekte" NATO agresije pozovu na odgovornost.

- Moraju da odgovaraju zbog stradanja 2. 500 ljudi, među kojima je bilo i 79 dece od kojih neka još nisu ni bila rođena. Te "arhitekte" su uništile privredu i ekonomiju jedne suverene države članice UN, zatrovali su zemlju, vodu i vazduh zbog čega ljudi i danas umiru kako na prostoru Srbije, tako i Crne Gore. Ono što je tada učinjeno bio je genocid i tako treba i da se naziva - podseća Krivokapić.

Osuda agresije

U pripremi skupa koji je 23. marta održan u Cirihu, organizatori posebno ističu Miloša Damjanca i Miška Koraća i oca Branimir Petković starešinu hrama koji je donirao sveće.

Uz Spasoja Krivokapića i Zvonka Jovanovića, govorili su i Simo Pavlović, član uprave Foruma koji je podsetio da je te 1999. godine Milo Đukanović kao tadašnji član Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije "izdao sopstvenu državu".

Milo Dubak, jedan od čelnika humanitarne organizacije 28. jun, pozvao je da se pokrenu sudski proces protiv članica NATO saveza i zatraži odšteta pred Međunarodnim sudom pravde. Miroslav Jukić, nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije evocirajući sećanja na bombardovanje Srbije naveo je da je to bio jedan od poslednjih poteza Zapada u rasturanju Jugoslavije.

On je kazao da je bio vojnik jedne časne armije koja nije činila zločine već je samo branila svoju zemlju.

2024 © - Vesti online