Utorak 16.04.2019.
12:35
B92.net, Vestionline

Japan otvara ambasadu u Prištini

pixabay.com
 

Japanski ministar spoljnih poslova Tošiko Abe je ovog meseca uputio pismo šefu kosovske diplomatije Bedžetu Pacoliju u kom se zahvaljuje na gostoprimstvu tokom nedavne posete.

U pismu se navodi zadovoljstvo povodom diskusije o "intenziviranju bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije i kulture" i konstatuje spremnost da Japan sledeće godine otvori ambasadu u Prištini, navodi Kossev.

Pored ove najave, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je u februaru najavilo otvaranje još četiri ambasade Kosova.

"Tаjlаnd, Bаnglаdeš, Kolumbijа i Gаnа neke su od zemalja u kojim će, kako se očekuje, ove godine biti otvorene nove аmbаsаde Kosova“, naveli su u saopštenju ovog kosovskog ministarstva i dodali da su već preduzete sve mere za procedure koje se odnose na otvaranje i funkcionalizaciju ovih diplomatskih predstavništva.

Pored toga, početkom ovog meseca, tokom službene posete Senegalu, kosovki ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, je objavio i da je sa predsednikom Madagaskara razgovarao "o produbljivanju međudržavnih odnosa počevši od akreditacije nerezidentnog ambasadora Republike Kosovo u ovoj afričkoj državi".

Prema tvrdnjama srpskog ministarstva spoljnih poslova, Madagaskar je suspendovao odluku o priznanju Kosova decembra prošle godine.

Kosovo je u prethodnoj 2018. otvorilo više diplomatskih predstavništava.

Kosovski predsednik Hašim Tači potpisao je u maju dekret za otvaranje tri nove ambasade – u Kataru, Poljskoj i Portugaliji. Nedelju dana ranije otvorena je ambasada u prvoj arapskoj zemlji koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iste godine kada je i donesena jednostrana deklaracija o nezavisnosti – Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

2024 © - Vesti online