Utorak 16.04.2019.
12:15
Vestionline

Vrećaste pantalone, smešan cilindar i velike cipele - Čarli Čaplin

wikipedia.org

Čarli Čaplin rođen je 16. aprila 1889. godine u Londonu. Posle tragedije koja mu se desila kada je imao pet godina (majka mu je doživela nervni slom, a otac poginuo), on i njegov polubrat, Sidnej, postali su beskućnici.

Nakon kraćeg vremena provedenog u domu za nezbrinutu decu, Čarli je postao član dečje muzičko-pozorišne trupe, u kojoj je imao nekoliko sporednih uloga. Ubrzo postaje glumac Keystone kompanije, koja je organizovala pozorišne predstave. Kao jedan od boljih glumaca ove kompanije, odlazi u Ameriku, gde 1914. godine snima svoja prva dva nema filma – "Keystone Was Making a Living" i "Kid Auto Races at Venice".

U tim filmovima pokazao je karakter koji je do danas ostao njegov zaštitni znak i zahvaljujući kojem je postao prva filmska zvezda u svetu. Vrećaste pantalone, smešan cilindar i velike cipele – obeležile su istoriju filmske industrije. Narednih godina snima 20 filmova i prvi put se u njima pojavljuje Edna Parvins, koja će narednih osam godina biti Čaplinova stalna partnerka u filmovima.

Ubrzo postaje nezavisni filmski umetnik i počinje sa samostalnim snimanjem filmova. Radio je kao glumac, producent, scenarista i režiser. Njegovi najveći uspesi do 1920. godine bili su filmovi "Pasji život" i "Deran".

Potom osniva sopstvenu filmsku kompaniju u okviru koje, između ostalog, snima filmove sa već tradicionalnim likom lutalice. Najveće uspehe tridesetih godina postigao je filmovima "Mala lutalica" i "Zlatna groznica". Za ovaj drugi film je 1928. godine dobio nagradu Akademije.

Godine 1931. snima prvi film sa muzikom i zvučnim efektima. Narednih godina komponuje muziku za mnoge stare, neme filmove.

Filmove koje je snimio posle 1945. godine karakteriše satira na mnoge političke teme. Ismevao je Adolfa Hitlera, Musolinija, ali i mnoge američke političare. Zbog toga mu je tokom pedesetih godina bio zabranjen povratak iz Evrope u Ameriku. Njegov film "Kralj Njujorka" bio je zabranjen u Americi do 1973. godine (više od 15 godina). Ipak, 1973. godine biva pozvan da primi svoju drugu nagradu Akademije.

Godine 1975, kraljica Britanije, Elizabeta Druga, daje mu, kao jednom od najzaslužnijih građana zemlje, čin viteza.

Čarli Čaplin je imao puno ljubavnih veza i afera, četiri braka i desetoro dece. Njegove supruge bile su i po više od 30 godina mlađe od njega, zbog čega je bio kritikovan u javnosti. Umro je 25. decembra 1977. godine u Švajcarskoj, gde je proveo poslednjih 20 godina života.

2024 © - Vesti online