Ponedeljak 15.04.2019.
20:50
G. A. - Vestionline

Lil prethodno dao pet golova "svecima" kad je Karasi dvaput matirao Pantelića

histoiredupsg.fr
Pantelić interveniše ispred Karasija u pozadini na meču Lila i Pari Sen Žermena 1974.

Dok je od početka prvenstva Pari Sen Žermen ređao pobedu za pobedom do 14 uzastopnih, videlo se da će njegova prevlast u ovoj sezoni u domaćoj ligi biti i ubedljvija nego u prošloj kada je osvojio titulu prvaka s 13 bodova više od Monaka, branioca trona. I tako moćnoj mašineriji, ipak, pronađene su slabe tačke u zemlji svetskog šampiona.

U prethodnom kolu, recimo, Strazbur je bio prvi koji je odoleo u Parizu i jedini koji je na Parku prinčeva dao dva gola u ligaškom meču (2:2). Sigurno da je Pari Sen Žermen s nedostižnom zalihom kao izduvani balon i zbog nokauta u Ligi šampiona, jer ga je Mančester junajted izbacio u osmini finala podvigom u gradu svetlosti, iako je francuski tim s Old Traforda doneo velikih 2:0. Njegovo takvo stanje, pogoršano opravdanim isključenjem Španca Huana Bernata u 36. minutu pri 1:1, Lil je iskoristio da ga pregazi kao nijedan protivnik u poslednjih 19 godina.

Prethodni put su "sveci" u prvenstvu položeni na obe plećke s pet golova u mreži 2. decembra 2000. Sedan, koji je sada četvrtoligaš, preslišao ih je pred svojom publikom isto s 5:1. 

Zanimljiv je podatak i da je Lil poslednji put dao najmanje pet pogodaka vodećem na tabeli još 18. maja 1952. Tada je u finišu šampionata kući sa 6:0 ispratio Nicu, potonjeg prvaka.

A kada je prethodno do vrha napunio gol Pari Sen Žermena? Bilo je to 16. avgusta 1974. Na stadionu na kojem je igrao od posle rata do 1975, a koji je sagrađen još 1902 (poprište i Mundijala 1938), savladao je tada još mlade "svece" (klub osnovan 1970) s 5:0.

U prvom poluvremenu je bilo 2:0, a sledeća tri pogotka su pala od 65. do 68. minuta. Prvi i treći u tom furioznom periodu postigao je Stanislav Karasi. Bila je to njegova prva sezona u inostranstvu posle odlaska iz Zvezde i blistave 1973/74, kada je i onim čuvenim golom u poslednjem minutu protiv Grčke u Atini odveo jugoslovensku reprezentaciju na "majstoricu" sa Španijom za plasman na Mundijal u Zapadnoj Nemačkoj 1974.     

Kao što je u nedelju uveče pet puta loptu iz mreže vadio Alfons Areola, pre 45 godina takva je sudbina zadesila Iliju Pantelića, našeg proslavljenog golmana, kome je to bila prva sezona u Pari Sen Žermenu po dolasku iz Bastije. Ko će kome ako ne svoj svome. Compatriote.

2024 © - Vesti online