Ponedeljak 15.04.2019.
17:12
Vestionline

Socijalistički bratski poljubac Lionela Mesija i Kristijana Ronalda

twitter.com/francefootball
 

Jedno od najvećih fudbalskih suparništava modernog doba, uvek predstavljano kao ratovanje dvojice suprotstavljenih vojskovođa, dobilo je potpuni kontrast zahvaljujući zamisli koja se rodila u glavi uredništva "Frans fudbal", uglednog francuskog magazina koji dodeljuje Zlatnu loptu za najboljeg igrača godine. Argentinac Lionel Mesi, dugogodišnja glavna uzdanica Barselone, i Portugalac Kristijano Ronaldo, proslavljeni as Reala, koji je prošlog leta prešao u Juventus, naslikani su na naslovnici novog broja kako se ljube u strastvenom zagrljaju.

Časopis je na najvećem broju strana i posvećen njihovom rivalstvu. Poruka je, izgleda, da dva najslavnija fudbalska gladijatora današnjice ne moraju da se sagledavaju kao večiti neprijatelji. Naslovna strana kroz njihove figure upadljivo podseća na najčuveniji poljubac u istoriji posleratne međunarodne politike, koji se desio u Istočnom Berlinu 7. oktobra 1979. U doba Hladnog rata to je bio izraz savezništva sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva s predsednikom Istočne Nemačke Erihom Honekerom, kome je došao u posetu povodom 30-godišnjice te zemlje Varšavskog pakta. U političkoj literaturi se beleži kao socijalistički bratski poljubac, koji je nebrojeno puta doživeo i umetnički oblik kroz murale.

Budući da Kristijano Ronaldo više nije učesnik španskog "klasika", njegov sledeći susret s Mesijem na fudbalskom polju moguć je u finalu Lige šampiona na Atletikovom stadionu u Madridu 1. juna.    

EPA/JENS SCHLUETER
 
2024 © - Vesti online