Utorak 16.04.2019.
13:00
D. Timarac - Vesti

"Srbi ponekad zaborave istoriju"

D.Timarac
Dr Miroljub Jevtić

Za predavanje redovnog profesora beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji je proteklih dana boravio u Australiji kao gost Australijsko-novozelandske mitropolije Srpske pravoslavne crkve zainteresovali su se i mlađi pripadnici srpske zajednice u Sidneju. I oni su aktivno učestvovali, pažljivo slušali, a zatim postavljali profesoru pitanja iz ove teme, ali i nekih drugih. 

Po završetku predavanja i ove svojevrsne tribine, gosti su se podelili po grupama i nastavili sa diskusijama. "Vesti" su zamolile dr Milenu Ilišević sa Univerziteta zapadnog Sidneja za mišljenje.

- Predavanje profesora Jevtića je osveženje u smislu nove ponuđene forme kulturnog programa. Svakako je mnogo tema koje bi interesovale različitu publiku, a koje dosad nisu obrađene u srpskoj zajednici. Profesor nas je podsetio na neke istorijske činjenice koje ponekad zaboravimo, usled užurbanosti života. Bilo da se publika saglasila ili ne sa svim njegovim stavovima, bilo je zanimljivo slušati diskusiju koja je usledila i koja je obilovala mnoštvom ličnih primera. Ovo predavanje je, svakako, podstaklo mnoge od nas na dodatno razmišljanje i želju da o pojedinim temama saznamo više, a to je i prvenstveni cilj svakog akademskog diskursa - istakla je Milena Ilišević.

D. Timarac
Predavanje dr Jevtića slušalo se s velikom pažnjom

Jevtić je govorio i o stanju u katoličkoj crkvi, navodeći primere iz nekih mesta u Austriji gde je saznao da sveštenici sami nedeljom dovoze vernike na liturgiju, kao i primer da u Australiji malo ko osim Filipinaca ide na školovanje za sveštenike.

Nakon predavanja nekoliko slušalaca je spontano izrazilo želju da profesor Jevtić uskoro opet poseti Australiju i donese veći broj svojih knjiga, koje se u petak u Bonirigu nisu mogle kupiti, jer su rasprodate na prethodnim predavanjima u Sidneju i Melburnu.

Bogat program

Srpski sportski centar u Bonirigu za svoje članove i srpsku zajednicu organizuje programe po meri. Prošlog petka bilo je priređeno veče u kojem je bilo sadržaja za sve uzraste i ukuse.

Ljubitelji pozorišta su mogli da gledaju predstavu, za one koji su imali želju da slušaju eksperta iz oblasti uticaja religije na politiku i kako će se to odnositi na Srbe u 21. veku bilo je organizovano predavanje profesora dr Miroljuba Jevtica sa FPN u Beogradu. A, svi gosti i članovi Kluba na kraju su mogli da uživaju i u muzičkom nastupu Gorana Zarića.

2019 © - Vesti online