Utorak 16.04.2019.
03:00
B. Đokić - Vesti

Za lopove nema odmora (2): Bugarke kao kaznena ekspedicija

pixabay.com
 

Reporteri "Vesti" istraživali su ovu temu i razgovarali sa nekoliko operativaca policije koji već dve godine prate, hapse i procesuiraju ove kradljivice, kao i izvorima iz vrha MUP-a Srbije, koji su nezvanično takođe pružili bolji uvid u ovu nesvakidašnju pojavu, na kojoj kako kažu rade maksimalno da bi je sprečili.

- Žene i devojke iz Bugarske, stare 18, 20, 30 i 40 godina, profesionalni lopovi, došli su prvi put u Beograd pre dve godine. Reč je o iskusnoj i uigranoj grupi kradljivaca. Na svakih nekoliko meseci se smenjuju. Ne kradu od Srba, već isključivo od turista, odnosno najviše od posetilaca iz Kine, te od Arapa koji prolaze kroz prestonicu Srbije balkanskom migrantskom rutom. Međutim, česte mete su im i ostali turisti koji dolaze u Beograd, prevashodno Nemci, Holanđani, Belgijanci, Austrijanci - navode izvori "Vesti" iz MUP-a Srbije.

Uigrani scenario

Ove uigrane grupe obično kradu u Knez Mihailovoj, centru grada, Kalemegdanu i oko pristaništa u Savamali, gde dolaze svaki dan iz predgrađa gde borave.

- Spavaju u Zemunu u jednoj kući na Vojnom putu, tu su sve prijavljene. Ta osoba, vlasnik kuće im obezbeđuje prijavu boravišta, ali i naplaćuje stan, hranu, tako da zarađuje veliki novac od njih. Kod tog čoveka jedan od najpoznatijih aktuelnih političara u Srbiji svake godine redovno dolazi na slavu. Nemamo dokaza da taj političar zna čime se ovaj bavi ili da od njega uzima procenat - dodaju operativci srpske politike ekskluzivno za "Vesti".

Način rada ovih kradljivaca je dobro poznat. Čekaju na primer kruzere koji dolaze na Savsko pristanište i onda se umešaju u grupu turista.

- Takođe ulaze u turističke autobuse koji prevoze goste koji žele da razgledaju prestonicu. Pomešaju se među njih i onda po oprobanom scenariju kradu novčanike. Imaju više ekipa koje istovremeno rade na različitim mestima, a obično su u grupi po tri, četiri Bugarke. Jedna skreće pažnju, pravi gužvu, na primer krene ka meti i onda kao da će da se sudare u hodu i refleksivno podigne ruke u znak izvinjenja, što obično i meta uradi. Onda druga Bugarka spretno izvlači novčanik iz džepa ili torbe i odmah ga predaje trećoj partnerki koja odlazi sa njim, a često ga preda četvrtoj članici grupe. Tako zametnu trag - dodaju naši sagovornici.

Oni dodaju da ih je gotovo nemoguće uhvatiti i da je potreban ozbiljan policijski rad da bi prikupili dovoljno dokaza.

- Dok žrtva primeti da je opljačkana, kod te Bugarke koja ga je odžeparila nema novčanika i nemamo dokaze. Dok se pregledaju bezbednosne kamere, treća osoba je već daleko, novac uzet, novčanik bačen u kantu za otpatke. Izuzetno je komplikovano za ovo delo dokazati krivicu. Naime, vrlo je teško na snimcima nadzornih kamera uhvatiti trenutak kada lopov džepari žrtvu. Vidi se gužva, vidi se da je pored, ali trenutak kada rukom vadi novčanik je gotovo nemoguće uhvatiti. Iako znamo da je ona, kada je pretresemo, ne nađemo novčanik, jer ga ona odmah po pljački u prolazu dodaje saučesniku.

Šok na brodu

Iskusni policajci kažu da žrtve, posle prijave da su pokradene, uspevaju da identifikuju lopove, ali je teško naći konkretne dokaze, pa često ne mogu da ih procesuiraju, iako su imali pravosnažnih presuda.

- Obično ih proteramo iz Srbije, ali se one ubrzo vrate, jer ne možemo da im damo trajnu zabranu ulaska u Srbiju. Vrlo mali broj je osuđen, baš zbog teškog prikupljanja dokaza - objašnjavaju sagovornici "Vesti".

Jedna od omiljenih meta ovih lopova su turisti sa kruzera koji dolaze na pristanište na Savi.

- Kada dođu kruzeri sa turistima iz Nemačke, SAD i drugih zemalja, oni se umešaju među njih i džepare. Koriste isti metod, naprave gužvu, gurkanje, uzimaju torbice i novčanike, odmah predaju saradnicima i nestaju u gužvi. Često turisti i ne primete odmah da su opljačkani. Imali smo slučaj turiste iz Nemačke koji se vratio na brod i tek negde na Dunavu video da mu nema novčanika. Obavestio je rumunske vlasti da je najverovatnije opljačkan u Beogradu, pa je iz Bukurešta prijava prosleđena Berlinu, odakle su nemačke vlasti obavestile nas o krađi. Nekoliko dana je trajala procedura dok nismo obavešteni - opisuju sa kakvim se neprijatnostima susreću strani turisti u Beogradu.

Zarada po grupi ovih bugarskih kradljivica je između dve i osam-devet hiljada evra. Deo daju za smeštaj, a ostatak dele između sebe.

- Mogu nekoliko desetina hiljada evra mesečno da zarade na džeparenju. Uobičajena suma koju prijavljuju žrtve je oko 200 evra, koliko očigledno prosečno nose u novčaniku. Jednom smo imali slučaj da je opljačkani turista imao oko 3.000 evra u novčaniku. Često se dešava da kada turisti dođu do Info centra na pristaništu ili u Tržnom centru u Rajićevoj u Knez Mihailovoj da kupe vaučere za obilazak, pa krenu da plate, shvate da nemaju više para kod sebe. Jedan Nemac je hteo da kupi 12 vaučera i kada je hteo da poleti video je da je opelješen - dodaju naši sagovornici, ističući dodajući da se policija maksimalno trudi da pohvata ove lopove, ali da je problem dokazivanje dela i činjenica da žrtve ne prijave odmah pljačku, već tek posle nekoliko sati ili kada se vrate na brod kojim putuju.

Svakako, ističu u policiji, oni daju sve od sebe i veliki broj operativaca je angažovan kako bi sprečili ove krađe i učinili sve da se turisti u Beogradu i Srbiji osećaju što bezbednijim.

Prevodioci u "vozu"

Policajci su tokom rada na ovim slučajevima nailazili na različite situacije.

- Jednom prilikom nam je u policijsku stanici došao turista iz Kine koji je opljačkan. Međutim, bio je gluvonem. Sa njim je došao drugi Kinez koji je razumeo jezik znakova, ali samo kineski jezik. Onda je on prevodio znakovni jezik na kineskom trećem Kinezu, koji je znao engleski jezik, a ovaj četvrtoj osobi koja je sa engleskog prevodila na srpski. Bila je zaista neobična situacija, puna kancelarija Kineza koji mašu rukama i viču na kineskom, engleskom, srpskom jeziku. Morali su svi da se potpišu na zapisnik sa saslušanja, a tužiocu ni malo posle nije bilo lako i jasno da rastumači ko je tu u kojoj ulozi - prisećaju se naši sagovornici.

Grk pokraden, pa priveden!

Dok je policajac u civilu pre nekoliko meseci šetao Knez Mihailovom, kako pričaju izvori "Vesti" iz MUP-a Srbije, primetio je jednu ženu, kasnije se utvrdilo kradljivicu iz Bugarske, kako džepari prolaznika. Policajac joj je prišao i uhvatio za ruke dok još nije predala novčanik saučesniku. Počela je da se otima, pa je morao da je savlada. Čovek koji je opljačkan, čuo je gužvu iza sebe i okrenuo. U pitanju je bio turista iz Grčke.

Kada je video svoj novčanik u rukama njemu nepoznatog čoveka, jer nije znao da je u pitanju policajac u civilu, počeo je da viče na grčkom, što policajac nije razumeo. Verovatno misleći od policajca da je u pitanju lopov, krenuo je da uzme svoj novčanik, a čuvar reda ne znajući da je u pitanju žrtva, već misleći da je partner kradljivice, morao je da upotrebi "sredstva prinude" i savlada.

Kada su Bugarka i Grk privedeni u policijsku stanicu i obezbeđen prevodilac, shvatili su da je Grk vikao da je to njegov novčanik i da je on u stvari opljačkan. Sve se završilo na izvinjenju policajaca i vraćen mu je novčanik, a kradljivica je predata tužilaštvu.

2024 © - Vesti online