Utorak 16.04.2019.
00:05
D. Dekić - Vesti

Dijaspora raste, Srbija sve manja

Tanjug
Od zahteva za ostavkama, do kompromisa: Ispred Skupštine Srbije

Uz ovu, jednu od ključnih poruka sa protesta koji je okupio oko 35.000 građana, Ilić je rekao da će "Crkva uvek biti uz one koji traže istinu i pravdu."

- Crkva ne treba da se bavi stranačkom politikom, ali kad nepravda i laž postanu očigledni, Crkva ima obavezu da stane u zaštitu vernog naroda. Ne treba da vas bune pojedinačne reakcije pojedinaca iz Crkve. Ona nije partija, nema glavni odbor. Crkva su svi zajedno i pokojni, i narod, i sveštenstvo, i narod, predvođeni zajedno u Hristu, u istini - poručio je Ilić u pismu koje je pročitala njegova supruga Anastasija.

Opozicioni protest mogao bi se nazvati maratonskim, pošto je trajao punih pet sati i završio se porukom vlastima da ima rok od šest dana da se pozitivno izjasni o zahtevima opozicije ili će u suprotnom, biti organizovan novi protest.

Zahtevi su izmenjeni, opozicija više ne traži ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a vlast šalje male signale da bi moglo da dođe do razgovora u institucijama. Iako se 13. aprila uoči građanskog protesta osećala naelektrisana atmosfera i sam miting je prošao bez "državnog udara" kako je tvrdila vlast, ali i bez ikakvih sukoba i incidenata.

U danu posle dana "D" kako su ga nazivali i vlast i opozicija, oba politička pola su, reklo bi se, reterirala i prestrojila se u hodu. Osnovna nit niza poznatih ličnosti i lidera opozicionih partija građanima Srbije, bila je poziv na njihovo jedinstvo, a posle poziva predsednice Skupštine Maje Gojković opoziciji da dođe na konsultacije.

Opozicija je takođe, spustila loptu, pa umesto ostavki državnog vrha, zahteva zajedničku komisiju vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije, ali i tehničkog i uređivačkog tima Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.

Te zahteve, međutim, Gojkovićeva vidi kao besmislene, ali će ipak "svakako ovih dana sesti i razgovarati sa predsednikom Republike o svemu".

- Ovo je predizborna godina i u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU, dužni smo da sprovodimo način izbora kao u drugim evropskim zemljama - prokomentarisala je i ukazala da izborni zakoni ne mogu da se menjaju nekoliko meseci pred izbore i da to znaju i oni koji su izneli te besmislene zahteve smišljene posle šetnje.

Ona je, osvrnuvši se na zahtev opozicije u vezi sa RTS i RTV, rekla je da prvi put čuje da stranke vlasti i opozicije treba da uređuju TV program.

"Videće šta je 100.000 ljudi"

Opozicija je oročila izjašnjavanje vlasti na 19. april, za kada vlast najavljuje veliki skup, a Vučić poziva "sve ljude pristojne Srbije" da suprotstave "fašizmu i retajkunizaciji", jer kako je rekao, "od toga što ćutimo nećemo moći da se suprotstavimo".

- Najbolji način je da uvek mirno, dostojanstveno, ali odlučno se suprotstavimo - poručio je Vučić, a ministar policije Nebojša Stefanović je kazao da će 19. aprila "moći da se vidi razlika kako izgleda kada je na ulicama 7.000 i 100.000 ljudi".

- Isto mesto, ali slika će biti drugačija, sa neuporedivo više ljudi. Moći ćete da vidite kako će ulice izgledati kada bude bilo 100.000 ljudi - poručio je Stefanović.

Vučić: Eto im Ljotić, ako neće Maju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je načelno iskazao spremnost za dijalog, ali istovremeno deo opozicije nazvao fašističkom.

- Gojkovićeva ih je pozvala na dijalog na mestu gde se dijalog odigrava, ako fašistički zamenik fašističkog lidera Kiprijanović neće sa Majom, pa dobro, probudite Ljotića pa sa njim razgovarajte - poručio je Vučić u razgovoru s novinarima.

Gojkovićeva koja je opoziciju prvi put pozvala na dogovor uoči protesta, u ponovljenom zahtevu je obrazložila da to čini da bi započeo dijalog i razgovor "o procedurama, o amandmanima, o dopunama dnevnog reda kao i o tome kako bolje da zastupamo građane u Srbiji".

Hladan tuš od Norvežanina

Ambasador Norveške Arne Sanes Bjernstad je u intervjuu beogradskom "Kuriru" rekao da mu je "teško da razume, a još teže da objasni nekom u Norveškoj šta srpska opozicija nudi drugačije od vlasti u ekonomskim, socio i spoljnim pitanjima, kad nema zajednički program i dogovor".

Dodao je i da pokušava da shvati šta ujedinjuje opoziciju, i kakve alternative nudi, "jer se ne slaže u mnogim stvarima, osim u protivljenju vlasti". Vlada, kako kaže, takođe predstavlja široku koaliciju koja nekad, zbog različitih izjava nekih ministara, može biti teška za razumevanje, "ali bar ima program zasnovan na vojnoj neutralnosti, članstvu u EU i ekonomskim reformama".

Uskoro o Kosmetu

Maja Gojković poručuje i da se mnogo buke diže oko 35 poslanika koji, kako kaže, "povremeno neće da učestvuju u delu rada" parlamenta.

- Ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju vladu i većeg dela opozicije koja učestvuje u radu. Mesto svim poslanicima je u parlamentu, u debati, gde se rešava deo problema naših građana. Po hitnom postupku ćemo razmatrati leks specijalis o kreditima u "švajcarcima", a zatim i o takozvanom Tijaninom zakonu - rekla je Maja Gojković i najavila održavanje sednice posvećene Kosovu i Metohiji.

Naprednjaci "branili" Skupštinu

Poslanici vladajuće koalicije su noć uoči i na dan protesta proveli u parlamentu, a šef poslaničkog kluba naprednjaka Aleksandar Martinović rekao da su tako pokazali "kako mirno, civilizovano i demokratski mogu odbraniti institucije od onih koji bi nasiljem hteli da ponište izbornu volju građana".

- Sačuvali smo Skupštinu od onih koji su imali jasan plan, da uđu silom i da pokušaju da izazovu incident, da isprovociraju sukob s poslanicima SNS-a, sukob sa policijom. Taj pokušaj im je propao - rekao je on, mada su opozicioni lideri više puta ponovili da neće ulaziti u institucije.

2024 © - Vesti online