Nedelja 08.08.2010.
21:49
Vestionline

MMF: Veliki manjak u kasi Srbije!

"Generalno nije loša ideja za razumno i skromno povećanje plata i penzija, koje se može opravdati većom produktivnošću i ekonomskim rastom", rekao je Lisovolik u razgovoru za B92, ukazujući da za sada MMF u Srbiji ne vidi takav rast privrede.

Lisovolik je rekao da bi bio oprezan sa izjavom da je Srbija izašla iz krize. "Već smo videli izvesno poboljšanje, ali smo takođe videli da je ovo poboljšanje na sezonskom nivou praktično utihnulo", rekao je on i naveo kao primer povećanja izvoza, koji je i dalje "generalno mali".


"Tako da za ovu godinu ostajemo pri stavu da će rast privrede iznositi 1,5 odsto. Ali to za Srbiju nije dovoljno, potrebno je najmanje tri procenta", ukazao je Lisovolik. "Glavno središte razgovora MMF i Vlade Srbije biće zakon o fiskalnoj odgovornosti", najavio je on i dodao da će to "pod uslovom da se dobro primeni, omogućiti Srbiji da funkcioniše dobro i bez pomoći MMF".


"Mi želimo da Vlada Srbije pristane na nezavisnu procenu, koju može uraditi na primer neka agencija, o tome koliko će stvarno koštati programi vlade", rekao je Lisovolik, upozoravajući da je nemoguće samo trošiti više, jer se uvek se "moraju naći sredstva kojima će se ta potrošnja finansirati".


"Ako su Srbiji potrebni veći javni rashodi, to bi trebalo da bude u investicije, a ne u tekuće rashode", napomenuo je stalni predstavnik MMF u Srbiji.  Lisovolik je rekao da za sada MMF nije u mogućnosti da iznese čvrst stav o subvencionisanim kreditima.


"Kako se Srbija bude oporavljala smanjivaće se i potreba za državnim subvencijama", istakao je Lisovolik i najavio razgovore sa Vladom o "vremenskom okviru za ukidanje državnih subvencija".

2024 © - Vesti online